Danske: Trots börsoro – aktier fortfarande att föredra

Den ekonomiska tillväxten i världen är på väg att bli den svagaste sedan 2009 och den kommande rapportsäsongen kan mycket väl bjuda på börsoro. Men trots detta menar Danske Banks Maria Landeborn att aktier är att föredra framför obligationer.
Danske: Trots börsoro – aktier fortfarande att föredra - maria-landeborn-skandia-700_binary_6866451.jpg

Konjunktursignalerna pekar mot en inbromsning i den globala ekonomin, där politiska signaler såsom brexit och handelskrig tynger sentimentet. Såväl Tyskland som Storbritannien balanserar också redan på gräsen till teknisk recession, alltså två kvartal med negativ tillväxt. Trots detta menar Danske Bank att det bara föreligger en 30-procentig risk för lågkonjunktur i USA om 12-18 månader. De stora arbetsmarknaderna i världen är fortfarande i gott skick och lönerna ökar, så även i Europa. Detta gynnar tjänstesektorn, som utgör över 70 procent av BNP i USA och Europa.

Samtidigt närmar sig rapportsäsongen och i och med flertalet vinstvarningar finns det anledning att känna en viss nervositet, noterar Danske Bank.

”Viss börsoro kan mycket väl vara att vänta, men det förändrar inte bilden av att aktier är mer attraktiva än obligationer på tolv månaders sikt”, skriver Maria Landeborn, sparekonomoch senior strateg på Danske Bank.

Vinsttillväxten väntas landa på -2 procent under kvartalet för både USA och Europa. För helåret 2019 ser vinsttillväxten ut att bli svagt positiv. Vinsttillväxten i Sverige är ordentligt dopad av den svaga kronan och väntas landa på hela 6 procent.

Estimat som pekar på en global vinsttillväxt på 10 procent för 2020 är orealistiska, menar banken, som i brevet pekar på en mer realistisk vinsttillväxt på 1.3 procent.

”Det kan låta deppigt med en så låg vinsttillväxt, men det behöver faktiskt inte vara så illa. Efter tio år av högkonjunktur är vinsterna på höga nivåer, och kan de fortsätta att växa lite till sent i cykeln är det inte så tokigt. Låga eller negativa räntor gör dessutom att alternativen till börsen inte heller lockar. Vi behåller därför en övervikt i aktier på tolv månaders sikt, med fokus på defensiva bolag med höga utdelningar”, skriver Maria Landeborn,

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco