Därför avstår många unga från att spara i aktier

65 procent av de mellan 18 och 24 år skulle vilja spara i aktier, men ändå är det bara 23 procent som faktiskt gör det. Det visar en undersökning från Swedbank och Unga Aktiesparare .

Anledningen till att så få av de som är intresserade av aktier använder den sparmetoden är att många, hela 70 procent, inte anser att de har tillräckligt med kunskap, trots att de flesta har viljan att lära sig om ämnet.

Nästan hälften tycker också att denna typ av sparande är något som verkar vara svårt och riskfyllt. Dessutom anger många att de har för lite pengar att lägga på aktier.

– Det stämmer att det krävs både kunskap och intresse för att spara i aktier, men är man nyfiken på aktier och har tid att hålla koll på börsen ska man inte tveka att försöka lära sig mer. När du läst på, tagit mod till dig och köpt din första aktie har du tagit dig över den största tröskeln. Satsa sedan på att fortsätta lära dig mer samtidigt som du bygger upp ett sparande med aktier i flera olika branscher så att du sprider riskerna, säger Tove Zander, vd på Unga Aktiesparare i ett pressmeddelande.

Nästan två av tre av de unga som vill lära sig om aktiesparande väljer att göra det på nätet. Knappt hälften skulle vända sig till någon i familjen eller till en bank.

– Att vara nyfiken och prata om ekonomi och sparande i familjen, med sin partner och sina vänner kan vara ett bra sätt att lära sig mer. Men tänk på att inte lägga besluten om ditt sparande i händerna på någon annan, utan se till att du själv har koll och kan göra självständiga och medvetna val kring din ekonomi, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Undersökningen visar även att nästan åtta av tio som sparar i aktier tycker att det är ett sätt som ger bra vinst på sikt och 47 procent anser inte att deras långsiktiga sparande påverkas av börsens upp- och nedgångar. Samtidigt uppger 20 procent att de blir mindre aktiva och avvaktar när börsen varierar, och 14 procent blir mer aktiva och köper och säljer under sådana perioder.

– Att spara i aktier har historiskt sett varit en gynnsam sparform för att få avkastning på sina pengar på lång sikt. Men man ska vara medveten om att värdeförändringen på aktier periodvis kan vara väldigt stor. Därför bör du också ha ett sparande som inte påverkas av börsens svängningar, säger Arturo Arques.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.