Därför gäspar alla åt nordisk börs

Visionen om en nordisk börs har tagit ett kliv närmare verkligheten man får tro ett trist dokument som OMX publicerade i veckan. Arbetet med att harmonisera marknadsplatserna i Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn är i full gång. Noteringsreglerna ska bli likadana överallt. Och nya fina, mixade börslistor har tagits fram också.

Missförstå mig inte. Jag tycker att vi borde införa en nordisk börs bums. Det finns goda skäl till varför en nordisk börs är att föredra framför vår gamla och alltmer urvattnade Stockholmsbörs. Bättre likviditet i marknaden, större utbud av aktier och förbättrade möjligheter att göra relevanta placeringsjämförelser.

Men har du hört någon bry sig? Nä. Varken aktiesparare, företagsledare, finansproffs eller ekonomijournalister kan beskyllas för att vara överentusiastiska. Integrationen av börserna är en icke-fråga. Om nu någon prompt vill äga danska aktier så går de ju att köpa redan i dag på exempelvis Nordnet. Ungefär så kan det låta.

OMX har kartan och all logik på sin sida men terrängen mot sig. För att sälja in konceptet nordisk börs krävs mer än att spränga in en massa danska och finska namn i våra börslistor och sedan hoppas på marknadens applåder. Det handlar mer om att skapa ett sammanhang som lyfter börsen ovanför en diskussion om listans konstruktion.

Problemet är att den nordiska integrationen även på andra områden som bank, försäkring, telekom, media, energi och handel är ett ganska färskt fenomen. Vi har helt enkelt inte hunnit lära oss att tänka nordiskt. Tänk bara på dessa löjliga beskrivningar av nordiska nationalkaraktärer som alltid återkommer i affärsmedia.

Värst är svenskarna. Vi har så dålig koll att man får skämmas (jag har bott i Norge och vet vilken kunskap norrmännen har om Sverige). Väderkartan på tv där allt är helt vitt runt Sverige avslöjar oss. Givetvis är vi uppdaterade på internationell politik och gluttar på CNN, men vi vet praktiskt taget ingenting om kultur, politik och näringsliv i länderna bredvid.

Inte ens aktiemarknaden är helt rationell. Jag tror att även aktieägare vill ha företag som de känner till eller har en relation med. Nästan en miljon svenskar valde att bli aktie­ägare i Telia, vilket ju nästan är masspsykotiskt. Om en nordisk börs ska bli en succé måste den skapas i en kontext, en reell nyfikenhet på nordiska företag. När det sker kommer Affärsvärlden att börja med analyser av nordiska företag. Där är vi inte riktigt än. Men förhoppningsvis snart. Eller vad tycker du?

***

Veckans snackis är utan tvekan Arne Mårtenssons karriärdrag att lämna Handelsbanken och sina sju styrelseuppdrag i hamn och sticka ut med båten i tre år. Ämnet är som gjort för spekulation och det här är min: 1) Handelsbanken har vissa problem som det är skönt att lämna över på andra händer ett tag. 2) Tom Hedelius är sur på Arne för att han bjudit in företagspiraten Fredrik Lundberg i Handelsbanksfären. 3) Arnes strategiska reträtt kommer att rendera honom en fantastisk solbränna och ordförandeposten i Industrivärden redan 2010.

***

Du har väl sett att Affärsvärlden och DN har börjat samarbeta på internet? Det kommer mer framöver. Håll utkik på nätet.

***

Grattis till Företagarna som fyller 100 år nästa vecka.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.