Därför gör Afv-skribenter egna aktieaffärer

Affärsvärlden har Sveriges bredaste aktiebevakning. Det möjliggörs av en erfaren redaktion som också själva investerar sina pengar på börsen. Här berättar chefredaktör Peter Benson hur vi ser på egna aktieaffärer. Motiven, riskerna och förutsättningarna.
Därför gör Afv-skribenter egna aktieaffärer - peter-benson-joakim-stahl
Foto: Joakim Ståhl

Grunden är en övertygelse om att man inte kan bli särskilt duktig på aktier utan att själv köpa och äga aktier.

”Jag skulle aldrig följa ett aktieråd från någon som inte själv äger aktier. Det vore som att förlita sig på relationstips från en eremitmunk”, säger Peter Benson.

Vad är målet med en aktieanalys?

”För oss som skriver aktieanalyser är det primära målet att hitta bra aktier och undvika dåliga. Alltså hjälpa läsaren att förvalta sitt kapital. Det sekundära målet är att förvalta det viktigaste kapitalet som vi har, nämligen förtroendekapitalet. De två målen ligger också helt i linje med vad som är läsarnas bästa. Den egna aktieportföljen kommer först på tredje plats och står inte mycket i konflikt med de högre målen”, säger Peter Benson.

Är du en duktig investerare?

”Jag har hållit på med aktier i 25 år och blir lite bättre för varje år. Det dryga decennium där jag har ordentlig statistik så har det varit en utveckling som inte är remarkabel men ändå klart över index med klart lägre risk. Men i det korta perspektivet känner jag mig ofta helt nollställd och tvivlar väldigt mycket på min förmåga.”

Om det gått så bra, varför skriver du om aktier istället för att bara investera?

”Det är på nästan alla sätt roligare och mer utvecklande. Själva publiceringen av en åsikt och analys hjälper mig intellektuellt väldigt mycket. Det skärper tanken och man tvingas vässa argumenten och verkligen tänka igenom alla invändningar. Det blir också ett slags dagbok som det är väldigt värdefullt att kunna gå tillbaka till”, säger Peter Benson.

Men borde inte journalister helst låta bli att äga aktier?

”Det är praxis bland ekonomitidningar att den möjligheten finns. Annars skulle det vara nästan omöjligt att hitta duktiga börsskribenter och det skulle läsarna förlora på. 2006 slog samtliga etablerade ekonomitidningar fast en särskild värdepapperspolicy som också omfattar alla som skriver för Affärsvärlden. Kärnan i värdepapperspolicyn, som finns på vår hemsida, är en månadsregel samt tydliga principer för hantering av alla frågor som kan medföra jäv eller intressekonflikter.”

Har det inga negativa konsekvenser att ekonomijournalister äger aktier?

”I praktiken väldigt marginella. Det finns nästan tusen svenska börsbolag. För en person som har säg 25 aktier så innebär det att en väldigt liten begränsning av bevakningsområdet.”

Kan ni skriva om aktier ni själva äger?

”Det händer och då krävs det extra noga avvägningar och ett okej från relevant chef. Det viktiga är att vi aldrig någonsin skriver något mot bättre vetande. Analyserna ska alltid spegla vår ärliga uppfattning och inget annat. Det är en förtroendefråga och en hederssak”, säger Peter Benson och tillägger:

”På Affärsvärlden finns det också många exempel där vi skriver klart negativt även om aktier som ägs av personer i redaktionen.”

Varför förekommer det?

”Dels är det nog en läggningsfråga. Det finns ganska mycket Luther på redaktionen. Jag tror också det speglar vår världsåskådning som är att fakta trumfar story. Bolagens verksamhet, alltså fakta, kommer styra var aktierna går på lång sikt. Alldeles oavsett vad ”storyn” är i Affärsvärldens analyser. Analysernas huvudsakliga värde är inte att styra storyn runt en aktie utan att ge insiktsfulla investerare fakta och beskriva realiteter och sanna framtidsförutsättningar som i sin tur ger möjligheter till mer avkastning för våra prenumeranter.”

Affärsvärldens redaktion redovisar alla sina aktieinnehav på sidan där redaktionen presenteras.

Finns det inte en intressemotsättning mellan läsarens bästa och skribentens privata avkastning?

”I vissa fall. Det här jobbet skulle inte funka för någon som är väldigt aktiv och vill köpa och sälja aktier varje vecka eftersom läsarens intressen måste gå före. Men alla vi som skriver aktieanalyser på Affärsvärlden har en relativt långsiktig privat förvaltningsstil. Behåller man aktier runt ett år så ser jag ingen uppoffring i att sätta läsarnas intressen främst. Så på Affärsvärlden finns det troligen ingen intressemotsättning att tala om”, säger Peter Benson och fortsätter:

”För våra prenumeranter är det en vida större fördel att läsa analyser av personer som har ett genuint äkta aktieintresse jämfört med motsatsen. Fakta som kanske stödjer den åsikten är den långsiktiga utvecklingen för Affärsvärldens portfölj eller kanske ännu mer utfallet av Uppföljningen av hur alla våra analyser gått.”, säger Peter Benson.

//RED.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Trapets