Därför minskar Perssons investeringsbolag i Hexagon

En kursuppgång på över 30 procent under 2019 och den efterföljande "något" ansträngda värderingen ledde fram till Ramsburys beslut att skala ned innehavet i Hexagon.

Det säger Ramsburys investeringschef Johan Vögeli till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen, dagen efter det blivit känt att H&M-familjen Perssons investeringsbolag sålt 3 miljoner aktier i mätteknikbolaget under november.

”Vi tycker att Hexagon är ett jättefint och välskött bolag och aktien är fortsatt spännande. Bolaget är välpositionerat inför framtiden med sitt högteknologiska innehåll. Men efter en fin kursutveckling i år så passade vi på att minska lite. Trots allt är värdering något ansträngd, det är ju inte jättebilligt”, säger Johan Vögeli till Nyhetsbyrån Direkt.

I och med affären minskar Ramsburys ägarandelen från 3,6 till 2,7 procent av aktiekapitalet i Hexagon, enligt ägardatatjänsten Holdings. Minskningen frigör drygt 1,5 miljarder kronor för familjen Persson.

”Det ska förstås investeras, men hur och när håller vi för oss själva. Men det blir andra investeringarna för de pengarna”, säger Johan Vögeli.

Senast Ramsbury minskade i Hexagon var våren 2018. Den gången handlade det om nästan 4,2 miljoner aktier och även då hänvisade Ramsbury till Hexagons värdering.

”Ramsbury gillar Hexagon som är ett väldigt välskött och fint bolag, vi har dock valt att minska på vårt stora innehav efter den starka kursutveckling under 2017 och 2018 som gör att aktievärderingen nu ser något ansträngd ut”, skrev Johan Vögeli i ett mejl till Dagens Industri försommaren 2018.

Snittkursen under maj 2018, när den näst senaste minskningen gjordes, låg på 488 kronor, en bra bit de nivåer som råder ett och halv år senare. På fredagen byter aktien ägare kring 546 kronor.

Hexagon är Ramsburys värdemässigt största innehav efter H&M. Därutöver finns det positioner i en låg rad svenska storbolag, däribland Sandvik, Volvo och SKF.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.