Därför stiger obligationsräntorna

De svenska statsobligationsräntorna klättrade uppåt under tisdagens handel, där avkastningskurvan blev brantare genom störst uppgångar för längre löptider. Räntorna fick en skjuts uppåt efter beskedet från Riksgälden att myndigheten senarelägger sin publicering av prognosen för statens ekonomi, för att invänta ett uppdaterat underlag från Migrationsverket för beräkningen av migrationsutgifter.

Även räntorna i omvärlden steg, om än i mindre utsträckning, efter ECB:s bankundersökning som visade lättare kreditvillkor för företag och efter USA-statistik som visade en större ökning av antalet påbörjade husbyggen än väntat.

Swedbank kommenterade under eftermiddagen att lånefinansiering av Sveriges flyktingmottagande ger högre emissionsvolymer av statspapper. Högre räntor samt brantare avkastningskurva kan bli resultatet. Det underlättar samtidigt för Riksbanken att förlänga de nuvarande kvantitativa lättnaderna.

”Finansminister Magdalena Anderssons uttalande att kostnaderna för den snabbt stigande immigrationen skall finansieras via ökad upplåning ökar budgetosäkerheten för kommande år markant. Detta bekräftas av Riksgäldens beslut att skjuta på publiceringen av upplåningsprognosen i avvaktan på uppdaterade prognoser från Migrationsverket”, kommenterade Swedbank.

Regeringens prognos över migrations- och integrationskostnaderna på cirka 40 miljarder kronor riskerar att överskridas betydligt och osäkerheten är samtidigt stor om och hur länge den nuvarande flyktingströmmen pågår.

”Håller nuvarande flyktingtillströmning i sig kan statens utgifter komma att öka med flera tiotals miljarder kronor under kommande år”, skrev Swedbank.

På valutamarknaden stärktes euron mot såväl dollarn som kronan, även om eurostyrkan mattades av något efter USA-statistiken. Euron stärktes efter att ECB presenterat sin senaste bankenkät som visade att kreditvillkoren för företag lättade under det tredje kvartalet. Vidare såg bankerna lättare kreditvillkor för företagen under det fjärde kvartalet. Efterfrågan på lån ökade samtidigt från såväl företag som hushåll.

ECB-undersökningen dämpade vissa förhoppningar att centralbanken kommer att öka sitt kvantitativa lättnadsprogram i samband med det penningpolitiska mötet på torsdag.

Från ECB uppgav också Luis Maria Linde, ordförande för Spaniens centralbank och medlem i ECB, att man kan förlänga eller modifiera tillgångsköpsprogrammet i syfte att höja inflationen och tillväxten i EMU. Han sade även att inflationen i dag är oroväckande långt under ECB:s mål om under, men nära, två procent.

USA-statistiken visade att antalet påbörjade husbyggen ökade med 6,5 procent i september, vilket var en klart större uppgång än väntat. Under gårdagen steg NAHB-husmarknadsindex till den högsta nivån på tio år. Byggloven som presenterades i dag var däremot något svagare än väntat och dämpade marknadseffekten.

Under eftermiddagen höll Fed-ledamöterna William Dudley och Jerome Powell tal men anförandena innehöll inte några penningpolitiska eller ekonomiska framåtblickande kommentarer.

Enligt terminsprissättningen bedömer marknaden att det är 5 procents sannolikhet för en räntehöjning från Federal Reserve i oktober och 30 procents sannolikhet för en höjning i december. För en månad sedan var motsvarande inprisade sannolikheter 12 respektive 39 procent, enligt CME Group.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.