De 10 rikaste i världen har fördubblat sin förmögenhet under pandemin

Pandemin har gjort de mest förmögna personerna i världen dubbelt så rika samtidigt som betydligt fler blivit fattigare. Det framgår av hjälporganisationen Oxfams årliga undersökning.
Elon Musk, VD för Tesla, är rikast i världen.
Elon Musk, vd för Tesla. Foto: Hannibal Hanschke/Pool via AP)
Statistiken visar att de tio rikaste personerna, varav nio är amerikaner, under pandemin har sett sin kombinerade förmögenhet öka från 700 till 1 500 miljarder dollar. Listan toppas av Teslas VD Elon Musk som är god för drygt 268 miljarder dollar.

Samtidigt har 99% av befolkningen upplevt en minskning i sina inkomster, och 160 miljoner fler människor har sjunkit i fattigdom jämfört med före pandemin.

För att sätta saker i perspektiv så skulle de rikaste, även om de förlorade 99,999% av sin förmögenhet, vara fortsatt rikare än 99 procent av alla personer i världen. ”De är nu sex gånger rikare än världens 3,1 miljarder fattigaste människor”, sade direktör Gabriela Bucher på Oxfam i ett pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.