De amerikanska aktierna som lockar spararna

Med en fortsatt nervositet kring en andra virusvåg och det stundande valet finns det vissa aktier som lockar lockar Nordnets sparare. Affärsvärlden har listan.
Börsen, aktier, aktiefonder
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Det råder fortsatt hög aktivitet hos Nordnet och hälften av de affärer som gjorts i aktier och fonder den senaste veckan är sälj, hälften är köp.

”Nervositeten har självklart med virusspridningen att göra, men osäkerheten kring presidentvalet spär på den ytterligare. Det viktiga är att det blir en tydlig vinnare, att Biden – om han vinner – också får senaten. Då kan ett stimulanspaket smidigt lotsas igenom. För det är stimulanser, finanspolitiska och penningpolitiska, som är det viktigaste”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Mest köpta aktier den senaste månaden bland Nordnets kunder Mest sålda aktier den senaste månaden bland Nordnets kunder
NIO Delta Air Lines
Tesla Norwegian Cruise Line Holdings
Apple Alphabet
AT&T Royal Caribbean Cruises
Advances Micro Devices Beyond Meat
GRAVITY Co Alteryx
Pfizer Evofem Biosciences
Alibaba Group Starbucks
Microsoft Luckin Coffee
Sea Limited Spotify
Intel Micron Technology
Palantir Technologies Plantronics
Unity Software T2 Biosystems
Plug Power Eldorado Gold
Summit Wireless Technologies Cyclerion Therapeutics
 Amazon.com Boeing
 Johnson & Johnson Southwest Airlines
AbbVie Velodyne Lidar
Coca Cola Ford Motor
Realty income Corp Tonix Pharmaceuticals

Vad gäller de sparare som handlar börshandlade produkter hos Nordnet med S&P500 som underliggande ligger andelen som tror på en fallande börs på 64%. Det är ungefär samma nivå som i början av september, men långt mindre än de 79% som noterades i början av augusti. Andelen som tror på stigande börs är 36%, upp från 21% i augusti.

Den mest nettoköpta amerikanska aktien hos Nordnet den senaste månaden är Tesla-utmanaren NIO, noterat på NYSE.

”På bara en månad har antalet ägare av NIO via Nordnets plattform ökat med inte mindre än 50 %. Liksom Tesla är NIO en del av elbilshajpen och aktien är upp med över 650% i år och med över 40% på bara en månad”, kommenterar Frida Bratt.

Dessutom fortsätter spararna att dras till såväl Tesla som Apple. De är också de i särklass mest ägda amerikanska aktierna, och Frida Bratt noterar att spararna tycks se nedgångar, såsom när Apple rasade efter rapporten, som köptillfällen.

Och det är just teknikbolagen som dominerar bland de mest köpta amerikanska aktierna den senaste månaden.

”Dels har fokuset på teknikbolag att göra med den accelererande digitaliseringsvågen i pandemins spår, och att låga räntor främjat tillväxtbolag, men man kan också spekulera i att teknikbolag inte skulle ”drabbas” lika hårt som andra sektorer vid en Biden-seger. Det vill säga; oljebolag, banker och läkemedel är bolag som nog hade gynnats av en Trump-seger eftersom Trump nog skulle fortsatt på avregleringslinjen i händelse av en seger”, säger Frida Bratt.

De bolag som står ut på säljlistan är amerikanska flyg- och resebolag.