De döda kraftaktierna

Vad ska det bli av Sydkraft och Graninge? Aktiernaär stendöda på grund av det låsta ägandet. Den enda strategi somverkar gälla i branschen är att köpa konkurrenternas aktier.

Kraftaktierna är stendöda på börsen. Sydkrafts C-aktie, den mestomsatta, har legat klistrad kring 160 kronor i år. Graninge harheller inte rört sig ur fläcken utan fastnat kring 130 kr.Samtidigt har börsen gått upp 40 procent. Det är lätt att förståointresset för kraftaktier när man ser ägardiagrammet. Bolagenär kopplade till varann i en trasslig elhärva.Denna typ av korsägande och ägarlåsningar är bland det värstasom finns för ett börsföretag. Få vill befatta sig med bolag somägs på detta sätt. Det går heller inte att se något mönster iägandet. Vem är det egentligen som styr? Finns det någonstrategi?Det verkar inte så.

Rensade marknaden

För två år sedan dammsög plötsligt tyska HEW marknaden påröstsvaga C-aktier i Sydkraft. Därmed försämrades likviditetenpåtagligt i det aktieslag där det tidigare funnits viss handel.De flesta ansåg att det var Preussen Elektra, en av storägarna iHEW, som var hjärnan bakom. Eftersom Preussen Elektra även varstorägare i Sydkraft, som också ägde aktier i HEW, låg tankennära att Preussen Elektra-HEW-Sydkraft höll på bilda något slagskraftblock.Så blev det inte. När Preussen Elektras moderbolag Veba i årvalde att fusionera med ett annat konglomerat i Tyskland, Viag,blev följden att Preussen Elektra ska gå ihop med Viagskraftbolag Bayernwerk. För att den tyska kartellmyndigheten skagodkänna affären kan Preussen Elektra tvingas sälja aktierna iHEW.Huvudägaren till HEW, Hamburgs kommun, har därför fått söka sigandra ägare till den post man har kvar och vill sälja, 50procent av kapitalet och 54 procent av rösterna. Det blevVattenfall, som för två veckor sedan köpte 25 procent med optionatt köpa resten. I praktiken är det därför Vattenfall, tillsvidare i partnerskap med kommunen, som styr HEW. På köpet harVattenfall indirekt blivit ägare i Sydkraft.

Norsk tillväxt

Preussen Elektra har fullt upp med sin fusion med Bayernwerk ochorkar inte längre hålla mot när norska Statkraft i höstsuccessivt ökat sitt ägande i Sydkraft. I förra veckan köpteStatkraft ytterligare en post röststarka A-aktier, av RegionSkåne för 250 miljoner kronor (255 kronor per aktie). Statkrafthar passerat Preussen Elektra som största ägare kapitalmässigt,men röstmässigt fattas fortfarande en del. Ambitionen från norsksida verkar vara att bli ännu större.Sydkrafts ledning har det inte lätt i dessa dagar. Stängningenav den äldsta reaktorn i Barsebäck är nog inte det störstaproblemet eftersom det hela tiden varit klart att Sydkraft skafå kompensation. Men hur ska företaget nu gå vidare på denviktiga tyska marknaden? Det såg ut som om det fanns en strategiför detta. Men med Veba-Viag-fusionen och Vattenfalls plötsligainhopp i HEW är allt ställt på ända.

Sydkraft kan bli norskt om inte Preussen Elektra ellerVattenfall/HEW bestämmer sig för en motattack. Det finns intebara en koppling mellan Vattenfall och Sydkraft. Lösningen påBarsebäckskompensationen spås bli att Sydkraft får en ägarandeli ett sammanslaget Barsebäck/Ringhals tillsammans medVattenfall. Har vi en ny blockbildning på gång:Vattenfall-Sydkraft-HEW-Statkraft?Sydkraft har också en koppling till Graninge. En aktiepostköptes våren 1996 när det var allmänt ägartumult ikraftindustrin. Sydkraft (liksom Preussen Elektra) gick in iGraninge för att blockera för franska EDF, som hade kastat sigöver Graninge när det inte gick att bli storägare i Sydkraft.Preussen Elektra och Sydkraft är tillsammans större än EDF, somdock har en ägarallians med Graninges grundarfamilj. Därmed ärdet låst för utomstående.

Fransk kontroll

Graninge ser ut att bli ett i raden av EDF-kontrollerade bolag iEuropa. I förra veckan blev det klart att EDF får köpa in sig iett av de stora tyska kraftbolagen, ENBW (25 procent). OchGraninge offentliggjorde en vettig strukturaffär för att lättarekunna sälja skog och den vägen finansiera förvärv avenergibolag. Det påverkade dock inte aktievärderingen.

BILDTEXT: Vattenfall och Sydkraft hänger inte bara samman i Tyskland utankan också få en gemensam ägarroll om Ringhals och Barsebäck slås samman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.