”De trodde nog inte vi vågade”

Frukost med Affärsvärlden: Lena Erixon, generaldirektör för FMV.

När Lena Erixon blev generaldirektör för Försvarsmaterielverket, FMV, sommaren 2012 så kände hon inte till bråket som pågick med tyskarna om bygget av nya svenska ubåtar. Men det blev hon snart varse. Och det var hon som bröt det dödläge som varat i åratal genom att vända det tyska bolaget Thyssen Krupp ryggen och be den svenska försvarskoncernen Saab undersöka om bolaget kunde bygga farkosterna.

– Jag har lite rykte av att kunna fatta beslut om jag känner mig hyfsat trygg med underlagen, även om de inte är hundraprocentiga.

Thyssen Krupps chefer verkade tagna på sängen.

– De trodde nog inte att vi skulle våga ta det steg som vi sedan gjorde.

Orsaken till konflikten var att Thyssen Krupp lyfte fram ett av sina andra dotterbolag, varvet HDW i Kiel, i stället för svenska Kockums. Dessutom hindrade Thyssen Krupp sitt svenska dotterbolag från att ta internationella order, en förutsättning för Sverige för att kunna dela utvecklingskostnaderna för framtida ubåtar med andra länder.

FMV-chefen lät till och med svenska soldater från P7-regementet i Revingehed gå in på tyskägda Kockums i Malmö för att hämta ubåtsritningar som tillhör FMV.

– När vi flyttar värdefull militär materiel så har vi skydd. Vi flyttar aldrig materiel utan tillstånd.

Thyssen Krupp vägrade först att sälja Kockums till Saab, men efter att Saab rekryterat ingenjörer från Kockums förhandlar nu bolagen om en affär. I sommar beräknas allt vara klart.

En person Affärsvärlden talar med beskriver Lena Erixon som en ”hjältinna”, som räddade Sveriges framtida ubåtsproduktion.

– Som statlig byråkrat är man inte van vid sådana epitet. Jag har ju gjort mitt jobb. Men det är roligt att man uppskattar det jag gjort, även om det inte är över än. Det kommer att krävas mycket för att få allt på plats.

Lena Erixons motpart på Thyssen Krupp är divisionschefen Hans Christoph Atzpodie­n.

– Jag tror att han är en vass och duktig affärsman, men att han inte satte sig in i den svenska kulturen. I allmänhet har tyskarna en rakare och tydligare dialog, och här träffade han någon som uppträdde som en tysk genom att vara väldigt tydlig. Han tyckte nog att jag var lite besvärlig.

Lena Erixon fick jobbet på FMV för att hon genomfört stora förändringar på Vägverket och Trafikverket. FMV skulle bli dubbelt så stort genom att ta över delar av försvarets verksamhet – som service, verkstäder och tekniska lösningar – och en headhunter frågade henne om hon var intresserad.

Vad tänker du om vapen, de kan ju döda människor?

– Ja, så är det. Men har vi ett försvar så måste vi ha vapen som går att använda. Jag har inga problem med det.

Lena Erixon sägs vara så hög i rang att utrikesdepartementet blir till sig när de ska placera henne vid utländska besök.

– Jag är NAD, National Armaments Director, alltså den som företräder försvarsdepartementets och Sveriges syn på försvarsmaterielfrågorna. Jag tror att det motsvarar en trestjärnig general. Men ÖB är över, han är fyrstjärnig.

Dessutom är Lena Erixon numera ordförande för ”NAD:arna” i EU under Catherine Ashton som är unionens ”utrikesminister”, det vill säga EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik.

Tid: 08.00. Plats: Café Rival vid Mariatorget i Stockholm. Frukost. En ostsmörgås och en cappuccino. Filmjölk hemma, före intervjun.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF