Den nya ölnationen

Att Sverige exporterar alltmer öl till Tyskland och övriga Europa är en trend som tycks hålla i sig.

Rügen är en vindpinad, bördig ö med stora fält och goda cykelmöjligheter. Besökarna, de flesta inhemska tyskar, badar och promenerar längs stränderna. De äter rökt fisk, samlar Hühnergott (stenar med hål i som de trär på snören) eller så besöker de Seebad Prora – det enorma semesterkomplexet med 10 000 rum som Hitler byggde för sina soldater och som övergivet sträcker sig utmed en av öns nordöstra stränder. Sedan gör turisterna en sak till – åtminstone om de är skandinaver på väg hem med färjan från Sassnitz: de köper öl och sprit.

Exporten från svenska bryggerier till den tyska gränshandeln ökar. Under år 2016 exporterade svenska bryggerier cirka 45 miljoner liter öl till tysk gränshandel (till ett värde av cirka 400 miljoner kronor) – en ökning med 50 procent, eller 15 miljoner liter, sedan år 2007. Totalt ligger den svenska ölexporten på drygt 55 miljoner liter per år (siffror från 2015) och därmed går drygt 80 procent av den svenska öl­exporten till just tysk gränshandel. Men även den svenska exporten av öl som inte går till gränshandel (och därmed inte direkt förs tillbaka till den svenska marknaden genom privatimport eller smuggling) ökar, inte minst till Norge och Storbritannien.

För även den svenska konsumtionen av öl stiger. Svenskarna konsumerar årligen knappt 33 liter starköl per person, en tredubbling sen år 1980 då konsumtionen låg på drygt 11 liter per person och år. Men det är fortfarande nivåer långt under de i Tyskland eller Storbritannien, där det konsumerats 107 respektive 68 liter öl per person och år.

– Ungefär en femtedel av den öl som ­konsumeras i Sverige är privatimporterad eller insmugglad, säger Björn Trolldal, ­forskare på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

CAN (som till hälften finansieras av Socialdepartementet) har sedan fyra år tillbaka i uppdrag att utföra de så kallade Monitorundersökningarna, vilka utgör den officiella statistiken kring alkoholkonsumtion i Sverige. Mätningarna startade år 2000 och bygger på telefonintervjuer med 18 000 personer, utvalda för att representera ett genomsnitt av Sveriges befolkning.

Men Monitorundersökningarna har fått kritik från branschen, framför allt för att använda sig av en för ändamålet dålig metod. I stället skulle de vilja se undersökningar som byggde på observation vid själva gränsen.

– Det blir konstigt när man ringer upp någon och frågar ”Har du köpt smugglad alkohol den senaste månaden?”. Vi tror att många undviker att svara på en sådan fråga, säger Cecilia Giertta, vd för branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Hon tror att svensk ölkonsumtion är mycket högre än vad siffrorna från CAN och den officiella statistiken i Sverige visar.

– Vi har ju tydliga siffror från vår egen export till gränshandeln och vi vet också, det är ju uppgifter från CAN, att svenskt öl står för en tredjedel av privat­införseln, säger hon.

Vilket i så fall skulle betyda att privatinförseln av starköl ökat runt 50 procent de senaste tio åren. Men från CAN säger man sig inte hitta indikationer för detta någonstans i sina mätningar, och Björn Trolldal försvarar undersökningarnas vetenskaplighet.

– Inte heller om man ser på konsekvenser av alkohol hittar man någon indikation på detta. I stället har både alkoholrelaterat våld, dödlighet till följd av alkoholkonsumtion och konsumtion hos ungdomar minskat, säger Björn Trolldal.

Tullverket beslagtog år 2016 runt 440 000 liter öl, vilket är en nivå som legat relativt konstant sedan åtminstone tio år tillbaka om man kompenserar för det antal kontroller som görs (färre kontroller ger mindre beslag).

Tullen har också uppmärksammat organiserad smuggling som sköts från Sverige. Bland annat har bussar i Sverige fyllts med personer som fått agera passagerare (och vilka antas ha fått betalning för att medverka), varpå bussen åkt ner till Tyskland eller Danmark och fyllts med öl och sprit (en person får föra in 110 liter öl och 10 liter sprit). Sedan har bussen körts hem, ”passagerarna” släppts av och alkoholen såldes ut på en svart marknad.

– Smuggling av alkohol är utbrett. Och speciellt den organiserade smugglingen upplever vi som ett stort problem eftersom de åtgärder vi gör – och kan göra – inte är tillräckliga, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Tullverket.

Under hösten 2017 ska Tullverket tillsammans med bland annat Skatteverket presentera ett förslag för regeringen på åtgärder.

Av: Gustav Berg

Regler

Som privatperson får man ta med sig alkohol för privat bruk till Sverige. Riktvärdet är 110 liter öl och 10 liter sprit per person vid införsel från annat EU-land.

Skillnaden mellan smuggling och privatimport ligger i syftet med införseln. Att ta in alkohol med syfte att sälja vidare är per definition smuggling, oavsett mängd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF