Denna veckas fyra bästa viner
Topplistan v.43:
Njut nu Cuatro Pasos 2005 SB-NUMMER84911 SORTIMENTBeställningssortimentet PRIS88 kronor PRODUCENTMartin Codax URSPRUNGBierzo, Spanien VINETSkönt modernt vin på ren Mencía som visar upp potentialen i regionen Bierzo på ett lysande sätt. GASTRONOMIGonzalez Rei i pilgrimsstaden Santiago de la Compostela ? Här åt jag årets bästa maträtt – len kräm på galicisk potatis smaksatt med tryffel och en äggula pocherad i 2(!) timmar med crust på mörka brödsmulor. LAGRINGSPOTENTIAL1-3 år |
Guldfynd Atteca Old Vines 2007 SB-NUMMER97696 SORTIMENTStandardsortimentet PRIS118 kronor PRODUCENTAteca URSPRUNGCatalayud, Spanien VINETVinmakaren Sarah Morris söker ett Garnachauttryck som kombinerar druvans charmigt örtiga karaktär med fysiologiskt mogna tanniner. Här ges tillfälle att upptäcka kvintessensen av Det Nya Spanien. GASTRONOMIJavier González på A Rexidora? Empanadas fyllda med kastanjecrême. LAGRINGSPOTENTIAL3-5 år |
För vinkällaren Old Telegram 2004 SB-NUMMER97880 SORTIMENTStandardsortimentet PRIS236 kronor PRODUCENTBonny Doon URSPRUNGKalifornien, USA VINETUdda vin från den karismatiske Randall Grahm. Druvan Mourvèdre känner vi oftast igen i viner från Bandol i södra Frankrike. Här är den i en generös och tokbra tolkning från Kalifornien. GASTRONOMIThe Crow’s Nest i Santa Cruz ? Angus New York Steak, Corn-fed and specially aged, chargrilled with pink peppercorns, and served with a sherry dijon sauce and baked potato LAGRINGSPOTENTIAL 10-15 år |
Stora stjärnan Saint Joseph 2006 SB-NUMMER2208 SORTIMENTStandardsortimentet PRIS149 kronor PRODUCENTLes Vins de Viennes URSPRUNGSaint-Joseph, Frankrike VINETTre passionerade vinodlare från norra Rhône slöt sig samman för drygt tio år sedan för att återskapa vingårdslägena runt staden Vienne: Yves Cuilleron, Pierre Gaillard och Fran çois Villard och för 5 år sedan så anslöt sig även Pierre Jean Villa. GASTRONOMIPic i Valance ? REX RABBIT FROM POITOU, saddle with kidneys, rack and thigh slow-cooked with chorizo sausage crunchy vegetables flavoured with fennel seeds. LAGRINGSPOTENTIAL8-10 år |
/Björnstierne Antonson
sommelier?wine writer?wine lover
(Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se)
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.