Denna veckas fyra bästa viner

Björnstierne Antonson, Affärsvärlden.se:s egen vinexpert, har valt ut fyra nya heta viner denna vecka. Se nedan...

Topplistan v.43:

Njut nu

Cuatro Pasos 2005

SB-NUMMER84911

SORTIMENTBeställningssortimentet

PRIS88 kronor

PRODUCENTMartin Codax

URSPRUNGBierzo, Spanien

VINETSkönt modernt vin på ren Mencía som visar upp potentialen i regionen Bierzo på ett lysande sätt.

GASTRONOMIGonzalez Rei i pilgrimsstaden Santiago de la Compostela ? Här åt jag årets bästa maträtt – len kräm på galicisk potatis smaksatt med tryffel och en äggula pocherad i 2(!) timmar med crust på mörka brödsmulor.

LAGRINGSPOTENTIAL1-3 år

Guldfynd

Atteca Old Vines 2007

SB-NUMMER97696

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS118 kronor

PRODUCENTAteca

URSPRUNGCatalayud, Spanien

VINETVinmakaren Sarah Morris söker ett Garnachauttryck som kombinerar druvans charmigt örtiga karaktär med fysiologiskt mogna tanniner. Här ges tillfälle att upptäcka kvintessensen av Det Nya Spanien.

GASTRONOMIJavier González på A Rexidora? Empanadas fyllda med kastanjecrême.

LAGRINGSPOTENTIAL3-5 år

För vinkällaren

Old Telegram 2004

SB-NUMMER97880

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS236 kronor

PRODUCENTBonny Doon

URSPRUNGKalifornien, USA

VINETUdda vin från den karismatiske Randall Grahm. Druvan Mourvèdre känner vi oftast igen i viner från Bandol i södra Frankrike. Här är den i en generös och tokbra tolkning från Kalifornien.

GASTRONOMIThe Crow’s Nest i Santa Cruz ? Angus New York Steak, Corn-fed and specially aged, chargrilled with pink peppercorns, and served with a sherry dijon sauce and baked potato

LAGRINGSPOTENTIAL 10-15 år

Stora stjärnan

Saint Joseph 2006

SB-NUMMER2208

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS149 kronor

PRODUCENTLes Vins de Viennes

URSPRUNGSaint-Joseph, Frankrike

VINETTre passionerade vinodlare från norra Rhône slöt sig samman för drygt tio år sedan för att återskapa vingårdslägena runt staden Vienne: Yves Cuilleron, Pierre Gaillard och Fran çois Villard och för 5 år sedan så anslöt sig även Pierre Jean Villa.

GASTRONOMIPic i Valance ? REX RABBIT FROM POITOU, saddle with kidneys, rack and thigh slow-cooked with chorizo sausage crunchy vegetables flavoured with fennel seeds.

LAGRINGSPOTENTIAL8-10 år

/Björnstierne Antonson
sommelier?wine writer?wine lover

(Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF