”Det kanske var Guds hand”

Seglaren och fäktaren Otto Drakenberg ska ta Ratos spritdotter Arcusgruppen till börsen.

Otto Drakenbergs liv förändrades när han låg och stirrade upp i en stark lampa på Danderyds sjukhus. Tidigare hade det viktigaste varit att vinna medaljer i fäktning och segling, och att göra karriär fortast och bäst möjligt.

– Tidigare tänkte jag att barn ska man ha för att alla andra verkar ha det. Detsamma med hustru, ”visst älskar jag dig, men ganska mycket av min vakna tid ägnar jag åt att jaga guldmedaljer”.

Men där på sjukhuset, då han trodde att han fått en stroke, insåg han att det viktigaste i livet är familjen. Och det var ingen stroke.

– Det kanske var Guds hand som vilade en afton över mig.

Sedan dess prioriterar han barnen, i alla fall hela helgerna. Som vd för det norska vin- och spritbolaget Arcus, som ägs av det börsnoterade svenska investmentbolaget Ratos, jobbar han i Oslo måndag till torsdag och i Stockholm på fredagar. Hans danska hustru är nordisk marknadsdirektör för mejeri­bolaget Danone och reser mycket, så familjen har löst logistiken med en barnflicka.

– Om jag inte hade ändrat mig kanske jag inte hade varit gift i dag.

Ratos har ägt Arcusgruppen, som har sitt ursprung i det norska statliga Vinmonopolet, i nio år.

När ska ni börsnotera bolaget?

– Det är alltid ägaren som bestämmer det.

Det går rykten, som snappades upp av Affärsvärldens skvallerspalt Börsgolvet tidigare i höst, att det inte är så långt kvar. Tanken är att skapa en folkaktie på Oslo­börsen. ­Arcus omsättning och vinst har ökat de senaste 15 åren. Men när Otto Drakenberg kom in för 3,5 år sedan hade bolaget problem med svag framtidstro och dåliga mellan­chefer. Drakenberg bytte bland annat ut 95 procent av cheferna i spritdivisionen.

– De fick möjligheten att bevisa sig i 9–12 månader. Av tio dåliga chefer kan man rädda max två eller tre.

Bolagets huvudprodukt är akvavit, alltså snaps. Tanken är att skapa ett starkt bolag som fokuserar på njutningen med sprit i snapsländerna Sverige, Norge, Danmark och Nordtyskland. Baktanken är att kunden ska vara beredd att betala mer även i dåliga tider om han eller hon tycker att akvaviten är riktigt god.

Otto Drakenberg har inga moraliska betänkligheter när det gäller att sälja sprit.

– Nej. Det är lagligt och vår typ av sprit är oftast inte den som missbrukas.

Förutom sprit kränger han vin.

– Det mesta vin vi säljer är njutningsvin. Vi är nästan överrepresenterade på fina viner över 100–150 kronor.

Otto Drakenberg är gammal fäktare, han var bland annat fyra i värja i VM 1989. Och lite har han nog i generna, farfar var världsmästare. Otto Drakenberg var bara fem år när han började.

– När min mamma lämnade min bror hos fäktmästaren så frågade hon om han inte kunde ta hand om den överaktiva lilla också.

Till slut blev han dock för sliten av allt fäktande och slutade 1994. Ändå blev han ledsnare än han någonsin varit när hans fäktmästare gick bort på midsommaraftonen 2005.

– När jag slutade fäktas var han den människa som jag träffat mest i livet. Mina föräldrar skilde sig, hittade nya och förverkligade sig själva. Fäktningen var min hemvist, varje morgon och varje kväll var jag där. Jag var med och vakade hos min fäktmästare och bar ut honom till likbilen.

Förutom i fäktning har Otto Drakenberg lyckats i havskappsegling och bland annat kommit tvåa i Fastnet Race.

Alla hans framgångar är nogsamt beskrivna på Wikipedia.

Har du skrivit det där själv?

– Jag har kommit med input.

3 snabba om snaps

Dricker du snaps?

– Ja, akvavit är min favoritsprit!

Sjunger du snapsvisor?

– Ja!

Vilken visa är din favorit?

Än en gång däran av Evert Taube.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF