Regeringen letar köpare av samhällsfastigheter

Regeringen har via finansdepartementet ringt runt och förhört sig kring intresset i marknaden för att köpa samhällsfastigheter, rapporterar Dagens industri.
Regeringen letar köpare av samhällsfastigheter - Affärsvärlden, Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister
Niklas Wykman är finansmarknadsminister. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) bekräftar för Di att regeringen haft samtal med fastighetsinvesterare, men vill inte gå in på några detaljer. Enligt Wykman har man haft en dialog med olika institutionella investerare för att bilda sig en uppfattning om hur marknaden ser på situationen. Ministern uppger också att han förväntar sig att man tar sitt samhällsansvar om man är ägare av samhällsfastigheter.

Samtidigt skakar det rejält om fastighetsjätten SBB, där styrelsen har gått ut med beskedet att man ser över strategiska alternativ, däribland en försäljning av hela bolaget.

SBB har inte nämnts vid namn. Det finns ingen annan aktör av motsvarande storlek som är pressad att sälja just nu, skriver Di.

Vänsterpartiet har tidigare velat se en snabbutredning av en möjlig statlig förköpsrätt som kan användas på SBB så att inte samhällsfastigheterna hamnar hos ”oseriösa eller säkerhetspolitiskt skadliga ägare”. Wykman vill inte kommentera förslaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets