Djupgasjägare i Dalarna gör comeback på börsen

Arvtagaren till Dala Djupgasprojektet noteras i dagarna på Aktietorget.

Det lilla företaget AB Igrene (Energi baklänges), som har tillstånd att leta efter gas i den så kallade Siljansringen, har genomfört en emission på 7 miljoner kronor. Därmed är vägen öppen för en comeback för Dala Djupgasprojektet som noterat bolag.

Emissionen avslutades den 27 juni, framgår det av ett färskt pressmeddelande. Cirka 250 nya aktieägare tillkom. Totalt uppgår nu antalet aktieägare i bolaget till drygt 400. Bolaget ska nu noteras på Aktietorget i slutet av augusti.

Noteringen innebär att bolaget delvis lämnar det spår som stakades upp för ett år sedan. Då svarade vd Mats Budh så här på Affärsvärldens fråga om en börsnotering kunde bli aktuell:

– Det är inte överst på agendan. Vi vill undvika de kostnader som en notering medför, säger Mats Budh.

Enligt vad Mats Budh sade för ett år sedan var huvudspåret att en emission skulle placeras till ett fåtal nya aktieägare som var och en köper en relativt stor andel av de nya aktierna.

– Jag tror inte det blir många nya ägare, sade han då.

Igrene borrar vidare i den teori som blev rikskänd och samtidigt mycket omtvistad under 1980-talet när Dala Djupgas-projektet pumpade ner 100-tals miljoner kronor på att leta djupgas. Storägarna, bland dem statliga Vattenfall, förlorade stora belopp.

Teorin är att en meteorit som slog ned i nuvarande Dalarna för drygt 370 miljoner år sedan, knäckte berggrunden så att gas från jordens inre letar sig upp i jordskorpan och kan tillvaratas.

Igrene har mutat in totalt sett cirka 73 000 hektar inom Siljansringen och har totalt borrat tolv hål och i ungefär hälften av dessa funnit ”gasformiga kolväten”.

De två djupborrade hålen – cirka 7 000 meter från Dala Djupgas-tiden – finns i bolagets ”besittning”. De ligger inom de områden som har mutats in. De en gång övergivna hålen har inte upptagits till något värde i balansräkningen, enligt årsredovisningen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco