DNB: Berättigat kursfall i SAS

Flygoperatören SAS rapport för det andra kvartalet var svagare än förväntat och en negativ kursreaktion är berättigad.

Det anser DNB, med rekommendationen behåll för SAS-aktien, i en snabbkommentar.

“Resultatet var svagare än förväntat och guidningen förändrades”, påpekar DNB.

Kvartalsresultatet före skatt under månaderna februari till april blev -1.216 miljoner kronor, att jämföra med ett snittestimat på -805 miljoner enligt Infront Datas analytikerenkät med tre respondenter.

Det andra kvartalet påverkades negativt av pilotstrejken i slutet av april med 430 miljoner kronor, enligt SAS. DNB hade här bedömt 440 miljoner kronor. De 220 miljoner kronorna som kommer under innevarande räkenskapskvartal var samtidigt mer än DNB:s förväntan om 160 miljoner kronor.

Bland annat till följd av kostnaderna för pilotstrejken spår SAS nu att det blir “utmanande” att nå ett positivt resultat före skatt och jämförelsestörande poster under innevarande räkenskapsår, 2018/2019, som slutar i oktober.

Inför rapporten pekade snittestimatet mot ett sådant resultat på omkring 1 miljard kronor.

“Vi förväntar oss att marknadsförväntan för innevarande års resultat före skatt rör sig ned närmare noll till följd av det svagare kvartalsresultatet än förväntat kombinerat med den klena guidningen”, skriver DNB.

SAS-aktien tappar omkring 5 procent på tisdagsförmiddagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.