DNB ser bubbeltecken på börsen

Utifrån traditionella värderingsparametrar kan man idag tala om en börsbubbla, skriver DNB. Dessutom ser banken ett antal andra bubbelvarningar. Dock anses inte bubblan vara så uppblåst att den är nära att brisera.
Börsbubbla
Bilden är ett kollage. Foto: AP Photo/Hassan Ammar och AP Photo/Mark Lennihan/TT

Trots pandemin har de senaste åren sett en exceptionell börsutveckling. Enligt DNB är den största delen av börsuppgången nu över och en längre period med klart lägre avkastning att vänta.

DNB:s Ulf Andersson och Thomas Jellvik skriver i en reflektion från banken att det utifrån traditionella värderingsparametrar finns det skäl att tala om en börsbubbla. Dessutom syns andra bubbeltecken såsom noteringshysteri, höga värderingar för tillväxtbolag, samt finansiella innovationer och FOMO-kultur. Dock är börsbubblan ännu inte så uppblåst att den riskerar att brisera.

De skriver att den starka marknadsutvecklingen har eldats på av de massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna och att det i längden är ohållbart att marknaden har gjorts beroende av fortsatt doping. Centralbankerna, med Fed i spetsen, ses därför ha en delikat uppgift framför sig. De behöver se till att hålla bubblan stabil tills dess att realekonomin kan backa upp marknadens redan inprisade förväntningar.

”[Stimulanserna] har utan tvekan fungerat som en mycket kraftfull doping. Utan den så hade vi sannolikt tvingats se en total kollaps av inte bara realekonomin utan även i de finansiella marknaderna med långt mer förödande och långtgående konsekvenser än de som nu blivit fallet”, skriver de.

DNB tror att centralbankerna kommer att prioritera ekonomisk tillväxt framför inflationsbekämpning tills de ser att realekonomin har kommit ikapp. Då finns dock en risk att trycket i bubblan har hunnit bli för stort.

”Då kan det smälla högt – igen. Nog känner vi igen oss. En sådan utveckling skulle vara ännu ett resultat av den boom-bust regim som världsekonomin har befunnit sig i under de senaste trettio åren där tillgångsbubblor återkommande skapas och spricker”, skriver de.