Klarna
Dokument visar: Detaljerna om Klarnas IPO
Dokument som Affärsvärlden tagit del av visar nya detaljer om betalbolagets IPO.

Dokument som Afv tagit del av visar att den svenska betaljättens börsintroduktion kryper allt närmare.
I ett brev till aktieägarna är en deadline satt till 5 februari. Då måste befintliga aktieägare meddela om de vill sälja aktier i IPO:n.
Klarna kallar det för en “unik möjlighet” att delta i börsintroduktionen.
“Majoriteten av de börsnoteringar som görs handlar om att trycka nya aktier för att få in kapital till bolaget med små möjligheter för befintliga aktieägare att sälja aktier i en potentiell IPO”, skriver man i sitt utskick.
“Givet Klarnas fortsatta tillväxt tänker vi ha ett mer ovanligt tillvägagångssätt i vår börsnotering, genom att erbjuda samtliga aktieägare en möjlighet att sälja en del av sitt innehav i samband med IPO:n, om de så önskar”, fortsätter man i dokumentet.
Förmodligen ett drag för att minska antal aktier som emitteras i samband med IPO:n och därigenom minska utspädningen bland större ägare.
De aktier som inte säljs under börsnoteringen blir låsta i en lock-up-period på sex månader.
I dokumentet nämns också att priset per aktie ska annonseras dagen innan listningen, vilket kan indikera att teckningskursen inledningsvis sätts i ett intervall.
Värdering på 20 miljarder dollar
Klarna-aktier kan sedan förra veckan inte handlas i gråhandeln, enligt Breakit.
Sajten skriver att en börsnotering väntas ske någon gång i vår.
I amerikanska medier har det rapporterats om en värdering på runt 20 miljarder dollar, motsvarande 220 mdr kr.
“Jag hoppas att det ska bli en bra värdering. Men jag har definitivt som ambition att alla ägare i Klarna ska bli glada och känna att de gjort en bra investering, oavsett om de kom in tidigt eller sent”, sade Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski till Dagens industri i augusti.
Läs också:
Mal rättvisans kvarnar för långsamt för Klarna?
Klarna överklagar inte – måste betala böter på en halv miljard
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.