Dollarn stärks

Dollarn fick ytterligare stöd på valutamarknaden och stärktes efter starkare USA-statistik än väntat under eftermiddagen. Kronan försvagades även samtidigt mot euron under dagen.

De svenska obligationsräntorna har sjunkit under dagen, där de tyska räntorna gick i ledning för nedgången och föll mer än de svenska motsvarigheterna. Preliminär tysk inflation avseende augusti steg med 0,4 procent i årstakt, vilket var svagare än analytikernas förväntningar på en ökning om 0,5 procent. Dessutom kom dagens barometerundersökningar för EMU in svagare än väntat.

”Dagens tyska inflationsstatistik kommer inte att göra ECB:s redan tuffa liv lättare”, kommenterar ING. Europeiska centralbanken har penningpolitiskt möte nästa vecka och ING bedömer att ECB sannolikt ändå vill ha mer tid på sig innan man agerar igen. Mer information kommer under onsdagen då preliminär inflation kommer för hela EMU.

USA-statistiken på eftermiddagen visade att konsumentförtroendet steg från 96,7 i juli till 101,1 i augusti, vilket överträffade förväntningarna som låg på 97. Utfallet var det starkaste på nästan ett år och antyder att privatkonsumtionen kommer fortsätta att vara ett rejält stöd till ekonomin.

”Konsumenternas bedömning om såväl nuvarande läget som arbetsmarknadsvillkoren var betydligt mer fördelaktiga än förra månaden”, kommenterade Lynn Franco på Conference Board som sammanställer statistiken.

Case Shillers husprisindex för USA visade en årstakt på +5,1 procent, vilket var marginellt lägre än månaden innan och strax under förväntningarna.

”I linje med en måttlig återhämtning på bostadsmarknaden har bostadspriserna stabiliserats kring en årlig takt på 5-6 procent de senaste åren”, kommenterar Barclays Capital som förväntar att denna ökningstakt kvarstår under slutet på året.

Bland valutorna har även yenen tappat en del mot dollarn, trots att japansk statistik över arbetslöshet, detaljhandel och privatkonsumtion inkom över marknadens förväntningar. Bidragande till den dämpade yenen kan vara verbala interventioner från japanska regeringsföreträdare och rådgivare.

SEB räknar med att den svenska bruttonationalprodukten kommer att växa med 3,7 procent i år och med 2,8 procent nästa år, enligt en färsk konjunkturprognos. Globala finansmarknader uppvisar motståndskraft i en miljö med tydligt förhöjd politisk risknivå, anser SEB:s ekonomer.

Federal Reserves räntehöjningstakt beror helt och hållet på vad som händer i ekonomin, konstaterade centralbankens vice-chef Stanley Fischer i en TV-intervju på tisdagen.

EMU-statistiken under förmiddagen visade att affärsklimatindex sjönk från +0,38 i juli till +0,02 i augusti. Samtidigt dalade konjunkturbarometern från 104,5 till 103,5 i augusti. Båda utfallen var svagare än väntat.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG