Dometic förvärvar bolag för nästan 6 miljarder kronor

Fritidsproduktsbolaget Dometic förvärvar Igloo för 677 miljoner dollar, motsvarande 5,8 miljarder kronor, på kassa och skuldfri basis. Det framgår av ett pressmeddelande.
Dometics VD Juan Vargues.
Dometics VD Juan Vargues. Foto: Dometic

I avtalsvillkoren ingår också en potentiell tilläggsköpeskilling på maximalt 223 miljoner dollar som är beroende av Igloos framtida ebitda-utveckling.

Igloo är grundat 1947 och är en leverantör av passiva kylboxar och drinkware-produkter för friluftsmarknaden. Bolaget får 92% av sin omsättning i USA. Nettoomsättningen för de senaste 12 månaderna var 401 miljoner dollar med en ebitda-marginal på 10,1%.

Enligt Dometic kommer Igloo-förvärvet att väsentligt stärka bolagets erbjudande och distributionsnätverk på den amerikanska friluftsmarknaden. Dometic ser även intäkts- och kostnadssynergier som väntas generera årliga förbättringar i ebitda på omkring 50 miljoner dollar och realiseras inom fem år. Vidare uppger Dometic att transaktionen väntas bidra positivt till egna resultatet per aktie under 2022.

”Igloo har visat stark försäljningstillväxt, tagit marknadsandelar och förbättrat marginalen under de senaste åren, vilket drivits av både kommersiella och operativa förbättringar. Aktiviteter för att främja ytterligare intäkts- och kostnadssynergier kommer att genomföras för att generera fortsatta förbättringar”, säger Dometics vd Juan Vargues.

Transaktionen förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2021, förutsatt godkännande från myndigheter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco