Dubbelsänkning från Riksbanken – första gången på tio år

Styrräntan sänks med 0,5 procentenheter, meddelar Riksbanken och flaggar för ytterligare en sänkning före årsskiftet – om inflationsutsikterna står sig. Riksbankschef Erik Thedéen pekar på en stor osäkerhet i omvärldens ekonomiska politik och nämner USA:s färska presidentval flera gånger.
Dubbelsänkning från Riksbanken – första gången på tio år - WEB_INRIKES
Riksbankens chef Erik Thedéen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Inför Riksbankens räntebesked trodde majoriteten av räntehandlarna att styrräntan skulle sänkas med 0,5 procentenheter, vilket visade sig stämma.

I dag meddelade centralbanken en dubbelsänkning av styrräntan, vilket gör att den landar på 2,75%. I beslutet flaggas också för att ytterligare en sänkning kommer göras i december och ännu en under första halvåret 2025. Detta om inflations- och konjunkturutsikterna står sig.

Senaste gången som Riksbanken meddelade en sänkning om 0,5 procentenheter var för tio år sedan, i maj 2014. Då var det den första sänkningen av styrräntan på åtta år.

Konjunkturen har förblivit svag

Dagens beslut motiveras av att inflationstrycket successivt har sjunkit och att risken för en alltför hög inflation har minskat betydligt.

I Riksbankens beslut konstateras också att konjunkturen har förblivit svag och att det nu är viktigt att återhämtningen av den svenska ekonomin börjar ta fart, men att det ännu finns få tydliga tecken på en återhämtning.

Framöver är en sänkt styrränta viktig för att förstärka konjunkturen i sig, men också en förutsättning för att inflationen ska stabiliseras, står det fortsatt i beslutet.

Svaghetstecken på viktiga exportmarknader

När Riksbankschef Erik Thedéen talar på torsdagens pressträff i sitt lokalkontor i Falun, där riksbanksledningen befinner sig för att testa sin beredskapsförmåga genom att ett penningpolitiskt beslut på annan ort än i Stockholm.

Han påpekar att de eventuella ytterligare räntesänkningar, som Riksbanken annonserat, endast kommer göras om inflations- och konjunkturutsikterna står sig.

“Det är en viktig mening”, säger han och talar fortsatt om flera svaghetstecken på viktiga exportmarknader. Inte minst i Tyskland, en viktig handelspartner för Sverige, som brottas med en svag utveckling av industrin relaterad till flera strukturella problem.

Trumps annonserade handelshinder

Riksbankschefen belyser också “en stor osäkerhet om den ekonomiska politiken i omvärlden” som gör den ekonomiska utvecklingen svårbedömd.

“Denna gången är osäkerheten större än vad den brukar vara”, säger han och nämner ett konkret exempel:

Donald Trump har ju vunnit och det är ganska tydligt att det viktiga annonserade handelshindret, som han har talat om i sin kampanj, skulle kunna påverka ekonomi- och inflationsutvecklingen.”

”Vi väljer att trycka lite extra på USA då de står för någon typ av omsvängning i sin ekonomiska politik.”

Läs även:

Inflationen högre än väntat

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF