Dubbla flaggor inför Kiliaros notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Kiliaro inför noteringen på First North och hittat två flaggor.
IPO
Kiliaro
Lista First North
Storleksklass Mikrobolag
Börsvärde efter noteringen 58 Mkr
Sista teckningsdag 2021-09-06
Första handelsdag 2021-09-17

Den 17 september noteras Kiliaro, som utvecklat en applikation för att lagra och dela bilder, på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat två flaggor. En flagga för hög emissionskostnad och en för bristfällig information.

Vad gäller den första flaggan är tolkningen för ett IPO-bolag med höga emissionskostnader att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Kiliaro betalar cirka 3,1 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 15,2% av erbjudandet. I emissionskostnaderna har IPO-guiden inkluderat 0,64 Mkr som avser ersättning för brygglånefinansiering.

När det kommer till den andra flaggan, för bristfällig information, visar inte Kiliaro alla teckningsåtagare i aktuell IPO. Det saknas dessutom information kring vad teckningskursen uppgick till för de emissioner som genomfördes under 2020 och Q1 2021. IPO-guiden hissar därför en flagga.

Kiliaro svarar: Till följd av de riktlinjer och regelverk som gäller avseende EU-tillväxtprospekt finns mycket begränsade möjligheter för Bolaget att inkludera teckningskurser i samtliga historiska transaktioner. Bolagets prospekt följer etablerade riktlinjer och förordningar. Sådana teckningskurser kommer därför istället att ingå i det tilläggsdokument som Bolaget offentliggör i samband med att emissionen avslutats.

Att Kiliaro kommer publicera ett tilläggsdokumentet med teckningskurserna är positivt. Däremot kommer det ske i samband med att emissionen avslutats.

Under flaggan, märkliga avtal, noterar IPO-guiden att Kiliaro har ett tagit upp ett lån från Almi som under 2020 omförhandlats till royalty. Det innebär att Almi erhåller 10% royalty-intäkter på försäljningen över fem år upp till lånets storlek om cirka 7,5 Mkr. IPO-guiden har valt att enbart upplysa om detta. Ingen flagga hissas således.

Vidare noterar IPO-guiden att Kiliaros styrelseledamot Johan Beijar har varit ledamot i ett bolag som försattes i konkurs under början av 2021. IPO-guiden brukar inte hissa flaggor vid enstaka konkurser. Även i detta fall avstår IPO-guiden från att hissa en flagga.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL KILIAROS SIDA PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är måndagen den 6 september och teckningskursen för en unit är 26,40 kronor. En unit består av fyra aktier samt två vederlagsfria teckningsoptioner. Det motsvarar en teckningskurs på 6,60 kronor per aktie.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Kiliaro Teckningstid pågår First North 2021-09-06 2021-09-17 Läs
CS Medica Teckningstid pågår Spotlight 2021-08-31 2021-09-14 Läs

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG