Dystra europeiska siffror drar ner humöret på Wall Street

Terminerna för de ledande amerikanska börserna pekade mot en blandad inledning på veckans handel. Svag statistik från Tyskland och EMU eldade på oron kring de globala tillväxtutsikterna.

Nedgångarna begränsades dock eftersom företrädare för Kina spelat ned betydelsen av att kinesiska representanter ställt in ett USA-besök som skulle skett denna vecka. I fredags ledde just rapporterna om kinadelegationens inställda besök till att USA-börserna sjönk 0,5-0,8 procent.

Klockan 14.45 inför måndagens handelsstart var terminen för Dow Jones industriindex ned 0,2 procent och S&P 500-terminen var 0,1 procent lägre. Terminen för Nasdaq 100 noterades dock marginellt över nollstrecket.

“USA-börserna går mot en något lägre öppning som en följd av nervositet på handelsfronten, katastrofal europeiska PMI-statistik och dämpad optimism om att vägen till nya rekordnivåer för amerikanska aktier kommer att bli mycket svårare att nå”, uppger Edward Moya, analytiker vid Oanda, i en kommentar enligt Marketwatch.

Det var tysk industri-PMI för september som kom in på den lägsta nivån sedan mitten av 2009, på nivån 41,4. Väntat var 44,0. Även på EMU-nivå sjönk det sammanvägda PMI i september.

Statistiken bidrog till breda indexnedgångar i Europa under måndagen.

Inga större kurspåverkande amerikanska bolagsnyheter hade dykt upp före börsöppningen.

Den krisande energikoncernen PG&E har nått ett avtal med parter som står för 85 procent av försäkringskraven som härstammar från bolagets misstänkta inblandning i skogsbränderna i Kalifornien. PG&E var upp 1,4 procent.

På råvarumarkanden backade oljan något och nedgångar sågs även i basmetallpriserna.

Makroagendan under måndagen bjuder på Markits preliminära PMI för september klockan 15.45.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.