Dystra siffror för Kinas ekonomi

Under morgonen har Kina presenterat en rad makrosiffror, och flera kom in under förväntan.
Dystra siffror för Kinas ekonomi - Virus Outbreak China
Foto: AP Photo/Andy Wong/TT

Covid-nedstängningarna sätter sina spår i Kinas makrosiffror. Industriproduktionen i Kina sjönk oväntat med -2,9% i årstakt i april. Väntat var +0,5%, enligt Bloomberg, skriver Finwire.

Samtidigt steg arbetslösheten i Kina till 6,1% under månaden, från 5,8% månaden innan. Analytikerkonsensus låg på en nivå vid 6,0%, enligt Bloomberg.

Detaljhandelsförsäljningen sjönk även den mer än väntat i årstakt, med -11,1%, jämfört med väntade -6,6%. I mars låg siffran på -3,5%.

Fasta investeringar ökade +6,8 procent under januari-april, jämför med väntade +7,0% , enligt Bloomberg. Under januari-mars 2022 låg ökningen på +9,3%.

Råstålsproduktionen minskade med -5,2% på årsbasis. Tillväxten månaden innan låg på -6,4 procent.

Kinas råoljeproduktion och oljeraffinering fortsätter också visa en blandad utveckling. Raffineringen sjönk i april, enligt Finwire, till tvåårslägsta i kölvattnet av pandemirelaterade nedstängningar.

Samtidigt skriver Reuters att Shanghai  planerar att avsluta den nedstängning som varat i över 6 veckor och landets nationella statistikbyrå, NBS, har i ett uttalande sagt att konsekvenserna av de nya nedstängningarna är tillfälliga och att ekonomin väntas stabilisera och återhämta sig.

Även storbankerna har kommenterat de kinesiska siffrorna i sina morgonkommentarer.

”Trots de svaga siffrorna lämnade den kinesiska centralbanken styrräntan oförändrad, vilket kan återspegla en oro för att yuanen ska försvagas ytterligare. Efter en nedgång i antalet smittade kommer Shanghai att börja lätta på restriktionerna men smittspridningen fortsätter och till exempel går utvecklingen i Peking år fel håll med nya restriktioner som följd. Hur Kina i längden ska kunna hålla fast vid sin nolltoleransstrategi utan stora negativa ekonomiska utvecklig är minst sagt oklart”, skriver SEB.

Kinesiska börser handlas ned efter de svaga makroutfallen under morgonen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco