EBM har gjort tillslag mot tre personer om misstänka grova marknadsmanipulationer

EBM, Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare har i dagarna genomfört husrannsakningar och anhållit tre personer i södra Sverige som misstänks för grova marknadsmanipulationer genom så kallad "pump and dump".
Ekobrott
Foto: Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT, Thomas Winje Øijord / /TT
Åklagaren valde under förmiddagen den 3 juni att försätta de misstänkta på fri fot. Brottsmisstankarna kvarstår. Det framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.

Brottsmisstankarna består i att de misstänkta har spridit haussande aktierekommendationer i inlägg på sociala medier, framför allt på Twitter. Därefter har de, i strid mot inläggens rekommendationer, sålt aktier i samband med den prisuppgång som har skett. Inläggen har därmed inte motsvarat deras egentliga uppfattning om aktierna utan har enbart syftat till att höja aktiekurserna, för att möjliggöra gynnsamma försäljningar.

Den misstänkta brottsligheten har skett vid ett stort antal tillfällen under 2020 och 2021, på samtliga svenska marknadsplatser och har genererat stora vinster till de misstänkta.

”Vi misstänker att det handlar om ett avancerat, mycket frekvent och organiserat upplägg, där sociala medier har använts för att vilseleda andra aktörer på värdepappersmarknaden och där ett flertal personer har tjänat pengar på detta. Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada de investerare lockas av att handla i värdepapper till fabricerat höga priset. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden”, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets