ECB-ledamot: Alltmer orolig över de låga räntorna

De ihålligt låga räntorna är något som är alltmer oroande. Temporärt låga räntor är något helt annat än ihålligt låga räntor.

Det uppger Nederländernas ECB-rådsledamot Klaas Knot i en intervju med tidningen De Volkskrant på måndagen, enligt internationella nyhetsbyråer.

”Det kan inte avfärdas att lågränteperioden håller i sig ytterligare fem år. Sådana förväntningar gör mig orolig”, säger han enligt Bloomberg News.

Han påpekar att de låga räntorna bland annat riskerar att medföra ett överdrivet risktagande bland investerare. Risken är också att yngre generationer sparar mer i och med att räntorna är låga.

”Det är exempel på hur våra låga räntor riskerar att skjuta oss själva i foten. Om folk börjar spara mer som en följd av de låga räntorna medför det ytterligare en press nedåt på inflationen”, uppger han enligt Reuters.

Klaas Knot har sedan tidigare uttalat sig kritiskt om ECB:s expansiva penningpolitik och anser att de nya åtgärderna som annonserats varit överdrivna. Nederländaren ser fram emot ECB:s översyn och har sedan tidigare framhållit att inflationsmålet bör bli mer flexibelt.

Han anser att ECB på djupet bör undersöka vad som numer bestämmer priser då ökade löner inte längre medför ett pristryck.

”Företag verkar sätta sina priser på ett annat sätt än de gjort historiskt”, säger han enligt Bloomberg News.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets