ECB-ledamot döms för mutbrott

En slovakisk domstol meddelade på torsdagen att man dömt centralbankschefen och ECB-ledamoten Peter Kazimir i ett fall av mutbrott och dömt honom till böter på 100 000 euro. Det skriver Reuters.
ECB-ledamot döms för mutbrott - Slovakia Central Bank
Peter Kazimir. Foto: Martin Baumann/TASR

Kazimir, som för närvarande deltar i Världsbankens och Internationella valutafondens vårmöten i USA, har tidigare nekat till brott.

Åtalet gällde “misstanke om korrupt brottslig verksamhet i samband med skatterevisioner mot flera kommersiella företag” när Kazimir var finansminister i en tidigare regering, sade åklagarna i februari.

I oktober 2021 anklagade euroområdets särskilda åklagarmyndighet Kazimir för “korruptionsrelaterade brott” men drog tillbaka anklagelsen i juni förra året i väntan på en översyn. Den slovakiska polisen återupptog åtalet i november förra året.

Beslutet som tillkännagavs på torsdagen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas, sade domstolen i ett uttalande.

Slovakiens centralbank avböjde att kommentera och hänvisade frågor till Kazimirs advokat, som också avböjt att kommentera. Inte heller ECB har velat uttala sig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.