ECB sänker räntan – återstartar QE-program

 Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka depositräntan.

Depositräntan sänks med 10 punkter till -0,50 procent (-0,40).

Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

Styrräntan, refiräntan, lämnas oförändrad på 0,00 procent.

I Reuters enkät väntade sig 52 av 73 bedömare att ECB skulle sänka depositräntan med 10 punkter, 17 trodde på en sänkning med 20 punkter och fyra att den skulle lämnas oförändrad.

Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades också senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 10 punkter till -0,40 procent.

ECB ändrar i sin guidning och väntar sig nu att räntorna kommer att förbli på nuvarande, eller lägre, nivåer till dess att de ser att inflationsutsikterna på ett robust sätt närmar sig målet under prognoshorisonten, och att detta närmande återspeglas av den underliggande inflationsdynamiken.

Tidigare talade ECB om att hålla räntorna låga, eller lägre, åtminstone till och med första halvåret 2020.

ECB återstartar samtidigt sitt QE-program genom att från den 1 november nettoköpa statsobligationer för 20 miljarder euro per månad. ECB räknar med att programmet ska pågå så länge som det behövs för att förstärka den stimulerande påverkan från styrräntorna, och avslutas kort före att ECB börjar höja räntorna.

ECB justerar villkoren i de långa riktade lånen, TLTRO3, för att upprätthålla gynnsamma utlåningsvillkor för bankerna.

För att stötta transmissionsmekanismen i penningpolitiken kommer ECB även att införa ett tudelat räntesystem (two-tier) där en del av bankernas överskottsreserver kommer att undantas från den negativa depositräntan.

Det fanns en bred majoritet i ECB-rådet när det gällde dagens beslut att sänka depositräntan, den framåtblickande guidningen och TLTRO. Beträffande att återstarta QE-programmet fanns det olika åsikter, men inget behov av att rösta.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

Han sade att det fanns en bred majoritet även kring QE-programmet och rådet ville inte diskutera några begränsningar för programmet. Tillgångsmixen för QE kommer att vara mer eller mindre samma som tidigare.

Enligt Draghi har ECB utrymme att låta QE-programmet pågå under lång tid och han sade att paketet är adekvat för att förankra inflationsförväntningarna.

Det var inga diskussioner om att ändra marginalräntan och heller inga diskussioner om så kallade “helikopter”-pengar, det senare är inte heller något alternativ, enligt Draghi.

Enligt ECB-chefen utgör negativa räntor en mycket positiv kraft för tillväxten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här