Ekonom: Kronan kan ta stryk

Terminerna pekar på att börserna kommer öppna rejält på minus på torsdagen, skriver SEB:s ekonom Carl Hammer. Ett fullskaligt krig skulle kunna försvaga svenska kronan, skriver han.
Ekonom: Kronan kan ta stryk - Russia Azerbaijan
Börserna ser ut att öppna rejält på minus efter Putins drag mot Ukraina.

Vladimir Putin har annonserat en militär insats i Ukraina och varnade samtidigt för att svara omedelbart om någon försöker ta sig an Ryssland, skriver SEB:s ekonom Carl Hammer i ett nyhetsbrev.

”Marknadsreaktionerna är väntade: börsterminerna indikerar just nu en mycket negativ öppning på minus 3-4%”, skriver Hammer.

KRONAN KAN FÖRSVAGAS

Om det blir ett fullskaligt krig i Ukraina kan den svenska kronan försvagas, enligt Hammer.

”Och vi kan inte utesluta att EUR/SEK handlar upp och över 11.00 nu”, skriver han vidare.

Han fortsätter:

”Riksbankens reaktion på vad som händer bör om något bli duvaktig vilket i närtid cementerar kronans handikapp som lågräntevaluta och känslig för geopolitisk risk.

Marknadsreaktionerna har varit mycket negativa med fallande börser efter den ryska attacken mot flera mål i Ukraina, skriver Swedbanks ekonom Knut Hallberg i ett morgonbrev.

Han skriver vidare att den svenska kronan ”försvagats rejält”.

”Den skärpta konflikten i Ukraina med tillhörande börsfall är negativt för företagens och hushållens humör samt för tillväxtutsikterna i närtid. Stigande råvarupriser, inte minst på energi men även på spannmål och vissa metaller kan spä på inflationsoron”, skriver Hallberg.

Du hittar både valutor och råvarors utveckling på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.