Ekonom om Riksbankens besked: Känns ganska overkligt

Att Riksbanken håller fast vid prognosen att räntan ligger kvar på 0% till åtminstone tredje kvartalet 2024 har manat till kommentarer från storbankernas experter.
Robert Bergqvist om Riksbankens besked
Robert Bergqvist och Riksbanken. Foto: SEB och TT.

I tisdags kom Riksbankens besked att man som väntat lämnar reporäntan oförändrad på 0,00%. Samtidigt håller de fast vid prognosen att räntan ligger kvar på 0,00% till åtminstone tredje kvartalet 2024. Ramen för värdepappersköp lämnas också oförändrad på 700 miljarder kronor till och med 31 december 2021. Prognosen är att innehavet av räntepapper kommer att vara ungefär oförändrat under 2022.

Riksbankens nya räntebesked

SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist skriver på twitter att han hade hoppats få skriva ”It’s alive – den lever!”

”Men Riksbankens bana för reporäntan förblir ”stendöd” – ingen höjning på minst 3 år. Känns ganska overkligt – på gränsen till osannolikt när världen börjar förbereda sig på monetär normalisering”, skriver han.

Nordeas Torbjörn Isaksson skriver i en kommentar att Riksbankens besked var mjukare än vad de hade trott och att räntebanan sänder en duvaktig signal.

”Riksbanken är angelägen om att ha kvar foten på gasen, trots den starka ekonomin, den högre inflationen och slopade covid 19-restriktioner. Riksbanken ser mindre risk i att stimulera för mycket än att dra ned på stimulanserna för tidigt”, skriver han.