Ekonomer: Krisen är över – så här mycket stiger bostadspriserna

Inflationskrisen är över - nu kommer bostadspriserna att börja stiga igen, enligt Handelsbankens Helena Bornevall. Swedbank räknar med att bostadspriserna stiger 5% nästa år. "Det närmaste halvåret tänker jag mig att det är köparens marknad”, säger Swedbank-ekonomen Maria Wallin Fredholm.
Ekonomer: Krisen är över – så här mycket stiger bostadspriserna - Bostad_makroekonomer

Bostadspriserna för augusti var ingen kioskvältare. Priserna kom in svagt nedåt för andra månaden i rad, enligt Svensk Mäklarstatistik. Ett rekordstort utbud dämpar priserna, men nu tror ekonomer som Afv pratat med på en prisuppgång framöver.

”Vi har sett en positiv trend det senaste halvåret och bedömningen är att den svagt positiva pristrenden kommer att fortsätta”, säger Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken.

Hushållen har under lång tid tyngts av hög inflation och höga räntekostnader. Men optimismen hos hushållen är på uppgång och man kan förvänta sig mer pengar över i plånboken, enligt Bornevall.

”Det vi ser nu är att inflationskrisen är över och räntesänkningarna har inletts”, säger hon och fortsätter:

”Vi räknar med att bostadspriserna kommer att öka i takt med hushållens inkomster”.

På årsbasis ligger priserna för riket på 0,6% på bostadsrätter samt 0,2% på villor, enligt augustis siffror.

Swedbank: Prisuppgång på 3%

Swedbank räknar med en prisuppgång på 3% för helåret, säger Maria Wallin Fredholm, ekonom på Swedbank. Hittills har priserna stigit med 2%.

”I närtid räknar vi med en sidledes utveckling, vi räknar sedan med att priserna stiger med cirka 5% 2025″, säger hon och fortsätter:

“Det är inte jättestor skillnad, men det blir lite mera skjuts när bolåneräntorna har kommit ner mer”.

Även hos Handelsbanken delar man en liknande, försiktig syn på bostadsmarknaden. Helena Bornevall förklarar att den svala prognosen beror på det rekordhöga utbudet och fortsatt höga bolåneräntor, även om de är på väg ner.

Och något boprisrally á 2022 är inget vi kommer se i närtid, menar Helena Bornevall.

”Min bedömning är att vi inte kommer tillbaka till de här riktigt snabba ökningstakterna i både priser och skuldsättning”, säger Bornevall, samtidigt som hon varnar för att det alltid finns risk för snabba svängningar.

Dragkamp mellan sidorna

De viktigaste faktorerna som talar för stigande priser är lägre bolåneräntor, ökade inkomster samt en förbättrad arbetsmarknad. Kort och gott – förbättrad köpkraft. Detta menar Maria Wallin Fredholm.

Men som tidigare nämnt håller det höga utbudet tillbaka prisutvecklingen.

”Det är en obalans i att det är fler som vill sälja än som vill köpa. Det närmaste halvåret tänker jag mig att det är köparens marknad”, avslutar Maria Wallin Fredholm.

LÄS MER: Bostadspriserna sjunker – trendbrott för villor: ”Utbudet håller tillbaka”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.