El-Erian: Ingen amerikansk recession i år

Den tidigare Pimco-chefen Mohammed El-Erian, som är nu ekonomisk chefsrådgivare på Allianz, bedömer att USA inte går in i recession varken i år eller 2020. Det uppgav han i samband med CNBC-programmet Squawk Box.

Enligt El-Erian tuffar den amerikanska ekonomin på bra och väntas växa med 2,5 till 3 procent i år.

Det enda som han ser kunna rubba den positiva utvecklingen är ett “stort policymisstag” från centralbanken, Federal Reserve.

Om just Fed sade El-Erian att han är oroad över hur centralbanken valt att skjuta bort möjligheten till fler räntehöjningar i år.

”Jag hade inte gett upp valmöjligheten så tidigt. Det finns mycket osäkerhet och det är inte klart hur denna avvikande tillväxt kommer att spela ut”, sade han.

En Wall Street Journal-studie visar att en fjärdedel av ekonomerna räknar med en amerikansk recession inom det närmaste året. Det är den högsta nivån sedan oktober 2011 och upp från bara 13 procent förra året.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här