Electrolux varnar för kraftig corona-påverkan

Electrolux bedömer att det finns en betydande risk för väsentlig finansiell påverkan under det första halvåret 2020 från spridningen av coronaviruset. Så väl utbud som efterfrågan befinner sig i riskzonen.

Det framgår av ett pressmeddelande på söndagskvällen.

De finansiella riskerna är relaterade till störningar i leveranskedjan, motåtgärder som vidtas av regeringar och förändrat konsumentbeteende, skriver bolaget.

Osäkerheten kring utbrottet av coronaviruset innebär nu att de utsikter som tidigare angetts inte längre gäller, och Electrolux kommer att ge uppdaterade utsikter i kvartalsrapporten för det första kvartalet 2020 som publiceras den 7 maj.

“Till följd av den föränderliga situationen är det för tillfället inte möjligt att förutse varaktigheten eller omfattningen av hälsokrisen och därför inte den fulla potentiella inverka”, skriver bolaget.

Bolaget köper in stora mängder färdiga produkter och komponenter till alla sina affärsområdenen från Kina. Det har orsakat förseningar i leveranser, högre logistikkostnader samt något lägre efterfrågan i Östasien under det första kvartalet. Electrolux väntar inte några väsentliga effekter enbart från detta framöver.

I Italien har Electrolux konsumentverksamhet fem tillverkningsenheter som står för cirka en fjärdedel av produktionsvolymen i Europa och omkring 10 procent globalt. Electrolux köper även in komponenter till fabriker i Europa, men även andra delar av världen från leverantörer i norra Italien, vilket innebär att det kan uppstå störningar i leveranskedjan till följd av tillfälligt begränsad industriell aktivitet i regionen, skriver bolaget.

Med hänsyn till de restriktioner som nu införs i manga länder är det nu “mycket sannolikt att den globala spridningen av coronaviruset kommer att ha negativa effekter på efterfrågesidan”, heter det.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här