Elekta mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen handlas på minus i linje med Europabörserna, tyngda av ny oro för den kinesiska tillväxten. På hemmaplan stiger Elekta efter att ha presenterat sina senaste kvartalssiffror.

SIX Generalindex var vid klockan
10.12 ned med 1,9 procent till 471 och OMXS30-index sjönk 1,7 procent till 1.475. Omsättningen var 3,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Två statistikkällor i Kina visade
i dag augustisiffror över inköpschefsindex som gav förnyad oro för att den kinesiska tillväxten tappar fart. Asienbörserna backar brett och smittar av sig på Europabörserna som noterar tunga nedgångar: -2,3 procent för Londonbörsen, -2,4 procent för Paris och -2,6 procent för Frankfurt.

Mot strömmen går Elekta, +7,1
procent, som i dag upprepade sina utsikter i rapporten för det första kvartalet 2015/2016, som säsongsmässigt är ett mindre kvartal för medicinteknikbolaget. Elekta förväntar sig fortsatt en negativ tillväxt under det brutna räkenskapsårets första halvåret, varefter tillväxten väntas komma tillbaka under det andra halvåret 2015/2016. Orderboken betecknas som ”robust”.

Även om orderingången i kvartalet
överträffade förväntningarna är den negativa tillväxten, -5 procent beräknat på oförändrade valutakurser, på orderingång dock inget som vd:n Tomas Puusepp kännersig tillfreds med.

”Vi gör fortfarande -5
procents orderingång och vi ska ju upp på plus så jag är inte nöjd med en negativ orderingång”, säger han till SIX News.

Astrazeneca, som tecknat
samarbetsavtal med Valeant kring psoriasisbehandlingen brodalumab, backar 2,6 procent. Astrazeneca får genom avtalet 100 miljoner dollar på bordet samt rätt till ytterligare 170 miljoner dollar kopplat till utvecklingsframsteg och ytterligare 175 miljoner kopplat till försäljningsmål.

Brodalumab-projektet mötte i våras
motgångar då den tidigare partnern Amgen drog sig ur efter att studier visat på självmordstankar och beteendehändelser kopplat till preparatet.

Kvar i läkemedelssektorn stiger
Karo Bio 1,0 procent. Bolaget köper svenska och norska Apropharm för 100 miljoner kronor. Bolaget har en årlig omsättning på 50 miljoner kronor och ska under september lansera en ny produkt mot halsont.

Spelbolaget Netent kommer att
lägga allt mer fokus på att finnas i flera kanaler framöver, med fokus på landbaserade spel, online- och mobilmarknaden. Det sade bolagets vd Per Eriksson under dagens kapitalmarknadsdag. Vd började med att förklara att inget finansiellt prat skulle komma under dagen utan att fokus istället var på marknadsutveckling.

Dagens annonserade godkännande att
Netent får lansera sina produkter på den reglerade marknaden i New Jersey i USA kommer inte att vara ett undantag menar vd som spår att Pennsylvania, New York och Kalifornien snart kommer att vara öppna marknader. Netent-aktien handlas ned 0,4
procent.

I rekommendationsflödet har
Victoria Park höjts till starkt köp, från tidigare köp, av Swedbank. Riktkursen höjs samtidigt till 13 kronor, från tidigare 12 kronor. Fastighetsaktien är upp med 6,7 procent.

Nordea genomför flera förändringar
i sin Select-portfölj för mid och small cap-bolag. In kommer Trelleborg, -2,0 procent, Thule, -4,2 procent, och Nordnet, -1,3 procent, och ut går MTG, -1,1 procent, Sobi, -3,2 procent, och Tieto, -2,4 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

471    

-1,9    

+3,3

OMX Stockholm 30           

1.475    

-1,7    

+0,7

SIX Return index             

880    

-1,9    

+6,6

SIX Sverige cykliskt 15      

404    

-2,2    

+1,3

SIX Sverige defensivt 15     

493    

-1,9    

+9,5

SIX Volatilitetsindex       

27,9   

+10,2   

+78,5

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets