Elkrisen: Regeringen avsätter sex miljarder till hushållen

Under en pressträff idag sade finansminister Mikael Damberg att regeringen kommer att avsätta sex miljarder kronor i stöd som kompensation för de hushåll som drabbats hårdast av elpriserna.
Finansminister Mikael Damberg (S) under en pressträff i Rosenbad. Regeringen föreslår lättnader för hushåll som drabbats av höga elpriser.
Finansminister Mikael Damberg (S) under en pressträff i Rosenbad. Regeringen föreslår lättnader för hushåll som drabbats av höga elpriser. Foto Johan Jeppsson / TT

De kraftigt stigande elpriserna har varit i fokus under vintern. Idag kallade finansministern Mikael Damberg och energiministern Khashayar Farmanbar till en pressträff på grund av de höga priserna. Beskedet var att man avsätter drygt sex miljarder kronor kronor i stöd för att kompensera de hushåll som drabbats hårdast av elpriserna.

”Elkompensationerna når över 1,8 miljonerhushåll och innebär totalt 6 000 kronor för de som har en elförbrukning som överstiger 2 000 kilowattimmar per månad”, sade Mikael Damberg, som menar att åtgärderna är ”exceptionella”.

Stödet avser december, januari och februari.

Storbanker: Politiker kan tvingas hjälpa hushållen på grund av elpriserna

Energiminister Khashayar Farmanbar sade under pressträffen att elpriserna under hösten och vintern varit alldeles för höga.

”Vi ska inte ligga på de nivåerna”, sade han.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.