Bixia spår lägre elpriser i höst

Elnotan väntas bli lägre för svenska konsumenter och företag i höst. Den bedömningen gör elhandelsföretaget Bixia vars prognos pekar på ett snittpris om 65 öre per kWh i fjärde kvartalet, ned 60 procent mot i fjol.
Elpriset
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Orsaken är den vädermässigt dystra svenska sommaren. Den rikliga nederbörden motsvarar hela två kärnkraftverks årliga elproduktion mer än normalt. Regnet påverkar den hydrologiska balansen och ger bättre förutsättningar för vintern, enligt Bixia.

– Sommarens enorma nederbörd har gett betydligt bättre förutsättningar för resten av året. Att vattenkraften har möjlighet att producera betydligt mer el än i fjol, när förbrukningen ökar i höst, lugnar marknaden. Prognosen visar på hela 60 procent lägre elpris än i fjol för det fjärde kvartalet, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

I juli blev elpriset 41 öre per kWh. Det kan jämföras med fjolårets 99 öre per kWh. I augusti kostade elen 34 öre per kWh, en sjättedel av elpriset i fjol på 2,35 kronor per kWh. I södra Sverige låg priset för ett år sedan över 3 kronor.

Det blir ett något lägre elpris i norra och mellersta Sverige och ett lite högre i södra Sverige i det fjärde kvartalet, förutspår Bixia.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.