Embracer slaktas på börsen: ”Har brutit sina två huvudsakliga löften i år”

Rapporterande Embracer rasar på 40% på Stockholmsbörsen - efter att ha skruvat ner sin prognos och sett ett miljardavtal falla samman. "Bolaget har brutit sina två huvudsakliga löften för i år", skriver ABG i en kommentar som Affärsvärlden tagit del av.
Lars Wingefors, VD Embracer.
Embracers VD Lars Wingefors. Foto: Tobias Ohls.

På onsdagen var det dags för spelutvecklaren Embracer att bekänna färg för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. I stora drag kom det justerade rörelseresultatet in i linje med de preliminära siffror bolaget gått ut med inför rapportsläppet. Omsättningen och den organiska tillväxten för kvartalet var bättre än analytikerna förväntat sig.

I natt fick Embracer beskedet att ett större strategiskt samarbete som förhandlats under sju månader inte kommer att bli verklighet. Samarbetet hade inneburit intäkter på 2 miljarder USD under sex år.

“Avtalet skulle ha täckt redan aktiverade kostnader för ett antal av spel med stor budget, men även bidragit till att förbättra förutsägbarheten för vinst och kassaflöde på både medellång och lång sikt under tiden för spelens utveckling”, skriver VD Lars Wingefors i rapporten och tillägger att beslutet var oväntat för såväl ledningen som styrelsen i Embracer.

Att samarbetsavtalet gått i stöpet, tillsammans med senarelagda spellanseringsdatum, leder till att spelutvecklaren sänker sin prognos för helåret 2023/2024 till ett justerat Ebit-resultat på 7-9 miljarder USD, från tidigare 10,3-13,6 miljarder.

“För att ge lite bakgrund till finansiella prognosen för helåret 2023/24, vid jämförelse med den ursprungliga prognosen från Q2 2021/22 bör hänsyn tas till att åtminstone sex noterbara lanseringar har flyttats fram från 2023/24 till senare år, netto för adderade lanseringar”, skriver Lars Wingefors.

Trimmade konsensusprognoser

Den norska storbanken DNB förvånas av den “signifikant” sänkta prognosen för 2023/2024, enligt en snabbkommentar som Affärsvärlden tagit del av.

“Den sänka justerade Ebit-guidningen motsvarar nästan 30% tillväxt på årsbasis utan påverkan av potentiella affärer. /…/ Den kraftiga nedgraderingen borde vara den viktigaste fokuspunkten i dag”, skriver DNB och flaggar för att analytikernas konsensusförväntningar bör skruvas ned med cirka 25% för verksamhetsåret 2023/2024.

Även Carnegie, Nordea, ABG Sundal Collier och Citi tror på ett konsensustapp om drygt 20%.

Kommer ta tid att återfå marknadens förtroende

Analyshuset ABG anser att Embracers trovärdighet nu ifrågasätts och det kommer ta tid att åter få marknadens förtroende, enligt en snabbkommentar.

“Bolaget har brutit sina två huvudsakliga löften för i år, vilka var ett signifikant förbättrat fritt kassaflöde och transformativa partnerskap”, skriver ABG och fortsätter:

“Vi anser att bolaget måste få kontroll på kostnaderna, samtidigt som det levererar starkt på sin pipeline. Det har blivit allt tydligare att företaget har accelererat för snabbt och för att det ska kunna leverera ett hållbart fritt kassaflöde måste det överraska positivt på kommande spelsläpp eller minska kostnaderna”.

Analyshusen trodde på, en för dagen, nedgång i Embracer-aktien på mellan 5 till 20%. Vid 10-tiden var aktien dock ned närmare 40%.

 

Embracer, Mkr Q4-2022/2023 Q4-2021/2022 Förändring
Nettoomsättning 9 356 5 238 78,6%
Organisk försäljningstillväxt, procent -4
EBITDA 2 027 198 923,7%
EBITDA-marginal 21,7% 3,8%
Rörelseresultat -95 -967
Rörelseresultat, justerat 915 1 069 -14,4%
Rörelsemarginal, justerad 9,8% 20,4%
Nettoresultat 770 152 406,6%
Kassaflöde från löpande verksamhet 1 643 1 431 14,8%

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.