Emissionsguiden hissar en flagga i LC-Tecs företrädesemission

Teknikbolaget LC-Tec Holding genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 20 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar en flagga.
Emissionsguiden hissar en flagga i LC-Tecs företrädesemission - LC-Tec Olle Westblom
LC-Tec Holdings styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 8 mars. Till höger bolagets VD Olle Westblom.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

LC-Tec Holding har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra teknikbolaget 20,2 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är att att säkra rörelsekapital för att kunna gå upp i serieproduktion för LC-Tecs optiska filter inom applikationerna kamera och smarta glasögon. Bolaget räknar med att detta ska leda till avsevärt större sålda volymer.

Emissionsguiden hissar en flagga för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

LC-Tec ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid. LC-Tec har valt att inte kommentera.

NYCKELPERSONERS INVESTERING (INGEN FLAGGA)

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

I pressmeddelandet finns ingen information om huruvida insynspersoner eller storägare ska teckna aktier. LC-Tecs VD Olle Westblom uppger dock för Emissionsguiden:

”Nyckelpersoner i form av de fyra största ägarna har åtagit sig att teckna aktier för 4,6 Mkr i emissionen. Styrelse och ledningspersoner har åtagit sig att teckna aktier för 3,9 Mkr. Detta kommer att redovisas i memorandumet som ämnas publiceras inför teckningsperioden.”

Beloppen ovan motsvarar emissionens totala teckningsåtagande om 8,5 Mkr (42% av emissionen). Emissionsguiden avstår från att hissa en flagga och kommer givetvis hålla utkik efter detta i memorandumet.

BRISTFÄLLIG INFORMATION (INGEN FLAGGA)

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden. Garanterna får en kontant ersättning på 10% av det garanterade beloppet.

Här meddelar Olle Westblom att emissionskostnaderna bedöms landa på 1,6 Mkr, exklusive kostnader för garantiåtaganden. Eftersom de senare uppgår till 11,8 Mkr och ersätts med 10% kontant är garantikostnaderna således 1,2 Mkr.

Preliminärt ser det därmed ut som att LC-Tec betalar totalt 2,8 Mkr i emissionskostnader, eller 13,7% av bruttolikviden. Det är hyfsat högt men ger inte skäl att hissa flaggan ”Hög emissionskostnad”.

Det hade varit önskvärt om LC-Tec från början informerat marknaden om emissionskostnaderna. Emissionsguiden avstår dock från att hissa flaggan ”Bristfällig information” och tar sig en ny titt i samband med att LC-Tec publicerar sitt memorandum. Då återkommer vi med en ny artikel om emissionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.