LC-Tecs toppgarant drar sig ur – bolaget undersöker alternativ finansiering

LC-Tec Holdings företrädesemission såg ut att vara klappad och klar. Nu uppfyller inte en garant och storägare sitt garantiåtagande. Emissionsguiden hissar en flagga retroaktivt då nyemissionen därmed inte blir fulltecknad.
LC-Tecs toppgarant drar sig ur – bolaget undersöker alternativ finansiering - LC-Tec5
Till vänster LC-Tec Holdings styrelseordförande Ingvar Andersson.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om teknikbolaget LC-Tec Holdings företrädesemission av aktier om 20,2 Mkr. Utfallet visade på en teckningsgrad om 68,8% exklusive garantiåtaganden.

Emissionen var fullt säkerställd och garanter väntades därmed täcka upp de resterande 31,2 procenten.

TOPPGARANTEN DRAR SIG UR

Igår (29/4) meddelade LC-Tec att en av de två garanterna inte kommer att uppfylla sitt åtagande *. Det avser Johan Österling som med 20% av kapitalet (före emissionen) är LC-Tecs näst största ägare genom bolaget Dala Tillväxt. Hans garantiåtagande lämnades via bolaget AB Bröckeln.

Bröckeln garanterade för 5,7 Mkr (toppgaranti) i emissionen men kommer alltså inte teckna för denna summa. Det innebär att LC-Tec endast får in 14,5 Mkr eller 12,3 Mkr efter emissionskostnader. I och med detta blev den totala teckningsgraden knappt 72%, varpå flaggan ”Ej fulltecknad nyemission” hissas retroaktivt.

”Styrelsen kommer nu skyndsamt tillse att företrädesemissionen registreras hos Bolagsverket med faktiskt influtet kapital”, skriver LC-Tec i sitt pressmeddelande.

LC-Tec skriver vidare att bolaget kommer undersöka möjliga omprioriteringar samt alternativ finansiering.

GARANTEN IFRÅGA ÄVEN TECKNINGSÅTAGARE

Afv har pratat med LC-Tecs styrelseordförande Ingvar Andersson om situationen. Han förklarar att LC-Tec i ett par veckor har försökt få allt kring emissionen på plats men inte lyckats.

Utöver sitt garantiåtagande var Johan Österling även teckningsåtagare i emissionen för ett belopp om 1,2 Mkr (via Dala Tillväxt).

Har ni fått in de pengarna?

”Ja, de har vi fått in. Det är faktiskt så att Dala Tillväxt dessutom tecknat för lite mer än sitt teckningsåtagande”, säger Ingvar Andersson.

Ingvar Andersson betonar att det viktiga gentemot samtliga aktieägare just nu är att bolaget slutför och får nyemissionen registrerad. Han avstår från att lämna besked om huruvida ytterligare finansiering krävs för att kompensera för bortfallet.

För att summera fick LC-Tecs nyemission två flaggor (”Kapitalbehov i trängt läge” och ”Ej fulltecknad emission”) samt ett positivt omnämnande (”Befintliga ägare växlar upp”).

* Uppdatering: Johan Österling har hört av sig till Affärsvärlden och vänder sig mot hur LC-Tec kommunicerat kring garantiåtagandet.

”Bröckeln har aldrig satt sig emot att fullgöra det man åtagit sig. I denna emission har det dock inte funnits garantier som säkerställer hela emissionen. Att LC-Tecs styrelse lämnat oriktiga besked om detta är tråkigt, men inget Bröckeln kan lastas för. Detta gäller oavsett oavsett att styrelsens agerande förmodligen är en följd av slarv”, kommenterar Johan Österling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Valour