Emissionsguiden inleder bevakning av Svedbergs företrädesemission

Badrumsbolaget Svedbergs har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 406 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av Svedbergs företrädesemission - svedbergs-900×472
Svedbergs har beslutat om en företrädesemission vars teckningsperiod startar den 4 januari. Bolaget säljer badrumsprodukter som duschar och badrumsskåp. För en månad sedan tog Svedbergs klivet in i Nederländerna då förvärvet av Thebalux slutfördes.

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Svedbergs vill ta in 406 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Motivet till emissionen är att amortera på ett brygglån som togs upp i sambandet med förvärvet av nederländska Thebalux, samt att stärka koncernens kapitalstruktur.

Svedbergs meddelade sin avsikt att genomföra en företrädesemission i slutet av oktober, då köpet av Thebalux presenterades. Den initiala köpeskillingen var drygt 500 Mkr på skuldfri basis, vilket kan öka med ca 30 Mkr i form av tilläggsköpeskilling.

Affärsvärlden skrev nyligen en förvärvskommentar om Svedbergs (neutralt råd). Kontentan var att aktien är mer intressant än på länge men att det fanns en risk att emissionen kan ligga som en våt filt över aktien. Teckningskursen var då ännu okänd.

Denna är nu satt till 23 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 27% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Emissionen är säkrad till 40,6%, motsvarande 164,9 Mkr, genom teckningsåtaganden som lämnats av huvudägaren Stena Adactum.

If Skadeförsäkring och Nordea Fonder som sammantaget äger 26,6% av Svedbergs har meddelat sina avsikter att teckna pro rata. Därmed är 67% av emissionen antingen säkrad genom teckningsåtaganden eller uppbackad genom avsiktsförklaringar, från Svedbergs tre största ägare.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 33,3%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets