Emissionsguiden inleder bevakning av Zaplox företrädesemission

Teknikbolaget Zaplox vill ta in 14,7 Mkr i en företrädesemission av units. Emissionsguiden inleder sin bevakning.
Emissionsguiden inleder bevakning av Zaplox företrädesemission - nordwood-themes-q8U1YgBaRQk-unsplash
Teknikbolaget Zaplox, som kan annat tillhandahåller en app för att öppna dörrar genom mobilen, genomför en företrädesemission av units.

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Styrelsen i Zaplox har beslutat om en företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 14,7 Mkr före emissionskostnader om 1,1 Mkr, motsvarande 8% av emissionen.

Pengarna ska användas till att stärka bolagets rörelsekapital, försäljning, marknadsföring samt utvecklingskostnader.

En befintlig aktie ger dess ägare en uniträtt. Det krävs i sin tur fyra uniträtter för att teckna en unit, som kostar 3,60 kr styck. Varje unit består av tre aktier och två teckningsoptioner av serie TO 3. Teckningskursen per aktie blir således 1,20 kr. Det gav en rabatt om 21 % (TERP) ställt mot börskursen innan villkoren offentliggjordes. Dock föll kursen kraftigt i samband med emissionsbeskedet – från 1,8 kr/aktie till nuvarande 1,3 kr/aktie.

Kravet från storägaren: Ingen budplikt

Halva emissionen är säkrad genom teckningsåtaganden från befintliga ägare. Den andra halvan är säkrad genom garantiåtaganden.

Bolagets största aktieägare Svante Nilo Bengtsson (via Marknadspotential Aktiebolag) har åtagit sig att investera sammanlagt 7,6 Mkr både genom tecknings- och garantiåtaganden. Bengtsson äger idag strax under 30% av bolaget. Genom företrädesemissionen kommer hans ägarandel klättra över gränsen på 30%, och han behöver då komma med ett budpliktsbud.

På en extra bolagsstämma i slutet av december kommer det dock röstas för att ge Bengtsson dispens på kravet om budplikt. Om han inte ges dispens kommer Bengtsson dra tillbaka sina åtaganden.

Tecknings- och garantiåtaganden har även ingåtts med delar av Zaplox styrelse samt VD Tess Mattisson och CTO Kim Lood. Ersättningen för samtliga garanter är 15% på det garanterade beloppet och betalas ut i form av units till samma kurs som i emissionen.

Utspädningen för aktieägare som väljer att inte delta i Zaplox företrädesemission blir 43%.

Emissionsguiden återkommer med en artikel med eventuella flaggor inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.