En fjärdedel av europeiska bolag i Kina överväger flytta verksamhet därifrån

Nästan en fjärdedel av de europeiska bolagen i Kina funderar på att flytta verksamhet därifrån, efter att landet infört allt hårdare restriktioner.
En fjärdedel av europeiska bolag i Kina överväger flytta verksamhet därifrån - Virus Outbreak China
Foto: AP Photo/Ng Han Guan/TT
I en studie publicerad av European Chamber of Commerce in China, och som Nikkei Asia tagit del av, visar resultatet att 23% av de tillfrågade företagen funderar på att flytta sin verksamhet ut ur landet.

Resultatet visar även att 80%  av de tillfrågade såg landet som mindre attraktivt för framtida investeringar på grund av dess hårda restriktioner.

Runt 75% av de tillfrågade företagen svarade att restriktionerna påverkade deras verksamheter negativt. Värst ställt är det för bolag inom logistik och lager, samt för rese- och eventföretag.

Upp emot 92% av företagen svarade att de har påverkats negativt av åtgärder som hamnstängningar, minskade vägtransporter och stigande priser för sjöfrakt.

Kina har under den senaste tiden infört allt strängare restriktioner kopplat till pandemin, vilket har gett biverkningar på både den inhemska och internationella ekonomin. Bland annat har finansstaden Shanghai till stora delar stängts ned.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.