En flagga i Nobias företrädesemission

Köksbolaget Nobia genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 1,3 miljarder kronor före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar en flagga och uppmärksammar en positiv aspekt med kapitalanskaffningen.
Kristoffer Ljungfelt.
Nobias styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 26 mars.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Nobia genomför en företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 1 262 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är att färdigställa en fabrik i Jönköping (ca 1 000 Mkr) och stärka balansräkningen (ca 260 Mkr). Styrelsens beslut förutsätter godkännande vid en extra bolagsstämma den 26 mars 2024.

Emissionsguiden hissar en flagga för emissionen och uppmärksammar att befintliga ägare växlar upp.

Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden. Garanterna Nordstjernan och If Skadeförsäkring får en kontant ersättning på 2% av det garanterade beloppet. Den tredje och sista garanten Fjärde AP-fonden har inte begärt någon garantiersättning.

Bolaget kommenterar att emissionskostnaderna kommer offentliggöras i prospektet.

Befintliga ägare växlar upp

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

Nobias tre huvudägare Nordstjernan, If Skadeförsäkring och Fjärde AP-fonden äger 45,5% av kapitalet i bolaget och åtar sig teckna sina respektive pro rata-andelar. Huvudägarna säkerställer emissionen i sin helhet då de går in som garanter för resterande andel. Det är en positiv signal.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt omkring den 2 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets