Eniro lovar stark tillväxt

Trots vikande efterfrågan på företagets viktigaste marknader ser Eniro positivt på framtiden och utlovar tvåsiffriga tillväxttal i år. VD Lars Guldstrand flaggar dock för lägre förvärsvtakt och ”sämre visibilitet” i marknaden. ”Vi är inte på något sätt immuna mot vad som händer”, säger han till Ekonomi24.

Katalogföretaget Eniro redovisar ett hyfsat starkt tredje kvartal i en annars dyster annonskonjunktur. Förlusten, som landade på 32 Mkr på EBITDA-nivå var något sämre än förväntningarna medan försäljningen, 619 Mkr, något bättre.

Trots att efterfrågan på Eniros viktigaste geografiska marknader har försämrats, och trots att visibiliteten för det kommande året är ”lägre än vanligt”, ser VD Lars Guldstrand dock positivt på utvecklingen och håller fast vid bedömningen om att kunna växa organiskt med ett tvåsiffrigt tal i år. “Vi ser en tvåsiffrig tillväxt för helåret i år och känner är helt komfortabla med den bedömningen”, säger han. ”Situationen är osäker, och vi är inte på något sätt immuna mot utvecklingen. Det är helt klart tuffare tider, men vi tycker ändå att vi står starkt – hittills har vi stått emot nedgången bra”, säger VD Lars Guldstrand till Ekonomi24.

”Vi har sett en något högre andel konkurser parallellt med en viss avmattning i nyföretagandet. Jag uppskattar att de faktorerna tillsammans ger oss en nettoeffekt på 20 procent, det vill säga 20 procent färre möjliga företag att jobba gentemot. Men hittills har vi inte sett att det har slagit igenom hos oss med någon sorts dramatik – det rör sig inte om någon explosion.”

I samband med rapporten meddelar Eniro att man nu fått klartecken av de finländska konkurrensmyndigheterna för köpet av Direktia, Elisas katalogdel. De tekniska detaljer som kvarstår väntas bli klara inom kort och en konsolidering av Direktia bedöms kunna ske under fjärde kvartalet.

Beträffande övriga marknader spås fortsatta marginalförbättringar i Sverige och Norden, däremot har verksamheterna i Polen och Tyskland tyngt resultatet under det tredje kvartalet. För tyska Windhager, som ingår i Eniro har tredje kvartalet präglats av kostnadskrävande och kraftfulla satsningar inom marknadsföring och försäljning, och den polska verksamheten, Panorama, visar en försvagad intäkts- och resultatutveckling under innevarande år. ”I Polen har vi fått brottas med en svag ekonomi och ändrade konkurrensförhållanden sedan polska televerket TPSA har etablerat sig som ny konkurrent på marknaden. Dessutom stod bolaget lite för länge utan ledning, men nu har vi nyckelpersoner på plats och ser positivt på läget igen.”

”På den tyska marknaden jobbar vi med etablering i högre grad än på andra marknader, där vi snarare jobbar med förbättring och förfining av verksamheter. Det innebär naturligtvis att det är tufft på ett annat sätt där, trots att acceptansen för våra produkter är fortsatt hög”, säger Lars Guldstrand.

Den förvärvstanke som varit ett viktigt led i Eniros tillväxtstrategi och bara det senaste året har flera stora förvärv gjorts. Enligt Lars Guldstrand är avsikten fortfarande att fortsätta att delta i den branschkonsolidering som sker i Europa, inte minst för att en ”skakig marknad alltid även innebär möjligheter”, men flaggar samtidigt för en inbromsning. ”Det sker en sådan automatiskt nu eftersom säljsidan ser annorlunda ut. Generellt kommer vi nog att se en avmattning vad gäller fusions- och förvärvsaktiviteter den närmaste tiden. Vi tittar hela tiden på potentiella förvärvsobjekt men vi tänker inte bygga storlek för storleks skull, till vilket pris som helst. Dessutom har vi redan byggt upp en plattform som det nu är oerhört viktigt att ta hand om”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight