Epiroc gjorde affärer med ryskgrundat bolag

Gruvutrustningsbolaget Epiroc, med familjen Wallenberg som största ägare, har gjort affärer med ett ryskgrundat bolag efter krigsutbrottet, enligt en granskning av Dagens Nyheter.
Epiroc gjorde affärer med ryskgrundat bolag - Helena Hedblom Epiroc
Helena Hedblom. VD Epiroc. Foto: Bildbyrån

I mars i fjol sade Epirocs VD, Helena Hedblom, att bolaget stoppade samtliga leveranser och att man inte har några leveranser i Ryssland sedan dess. I november 2022 får dock Epiroc ett internt larm om misstankar att produkter fortsätter att skickas till Ryssland, rapporterar Dagens Nyheter.

Larmet leder till att gruvutrustningsbolaget startar en utredning, som hålls hemlig för de flesta anställda på bolaget. I centrum för utredningen står bolaget Logli, grundat i Ryssland med huvudkontor i Moskva. Några veckor efter anfallskriget startades ett nytt bolag i Armenien med samma ägare.

En av Loglis affärsidéer är att hantera den ryska tullen och föra in gods i landet. Den 26 april, två månader efter krigsutbrottet, visar ett dokument som Dagens Nyheter tagit del av att Logli gjort affärer med Epiroc. Affärerna ska ha gjorts med Epirocs italienska bolag Italparts.

Till Dagens Nyheter upprepar Epirocs VD Helena Hedblom att Epirocs produkter, såvitt hon vet, inte har levererats till Ryssland sedan den första mars 2022.

”Skulle någon kund exportera vidare våra produkter in i Ryssland så är det ett kontraktsbrott”, säger hon och konstaterar att hon inte känt till att det skulle ha skett.

Familjen Wallenbergs ägarbolag Investor är största ägare i Epiroc med 17% av kapital och närmare 23% av rösterna, enligt Holdings.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder