Ericsson tecknar avtal med AT&T värt 14 miljarder dollar

Telekomleverantören Ericsson har tecknat ett femårigt avtal med amerikanska teleoperatören AT&T avseende utbyggnaden av kommersiella Open Radio Access nät, Open RAN. Aktien lyfter nära 10% på beskedet.
VD Börje Ekholm.
VD Börje Ekholm. Foto: Ericsson

Kontraktet är värt cirka 14 miljarder dollar, motsvarande 146 miljarder kronor.

Kontraktet innebär en förlust för finländska Nokia som omgärdats av rykten om att vara på väg att förlora sitt kontrakt med AT&T, till just Ericsson.

AT&T:s mål är att från och med nästa år driftsätta helt integrerade Open RAN-siter i samarbete med Ericsson och Fujitsu, och året därefter skala upp Open RAN-teknologin i det trådlösa nätet i samarbete med flera partners, däribland Ericsson.

”Genom samarbetet med Ericsson öppnar vi upp RAN-nät, driver innovation, driver på konkurrens och kopplar upp fler amerikaner med 5G och fiber”, kommenterar Chris Sambar, AT&T Executive Vice President, Network.

Ericssons VD Börje Ekholm är glad över avtalet med AT&T.

”Framtiden ser lovande ut och jag är glad att vår långvariga partner AT&T väljer Ericsson i det för branschen strategiska skiftet till öppen, molnbaserad och programmerbara nät”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets