Ericssons ras orsakar rusning efter säljoptioner

Aktieplacerarna befarade redan i februari att Ericssonaktien skulle fortsätta rasa. Omsättningen i säljoptioner i Ericsson var rekordstor. Aktiens fall har öppnat för snabba klipp. Den som i fredags köpte en säljoption med lösen i april till 80 kronor i bolaget kan glädja sig åt en uppgång på 230 procent på fem dagar.

Generellt brukar intresset bland investerarna vara större för köpoptioner än för säljoptioner.

I februari i år bröts mönstret. Omsättningen i säljoptioner för Ericsson översteg markant handeln i köpoptioner. Antalet omsatta köpoptioner i februari i år var 523 000 stycken mot 746 000 omsatta säljoptioner, vilket innebär en differens på minus 223 000 stycken.

”I vanliga fall tror de flesta investerare på en uppåtgående marknad, och av den anledningen brukar intresset för just köpoptionerna vara störst. De senaste månaderna har som bekant marknaden gått ner mycket och i februari räknade tydligen många med att Ericssonaktien skulle falla ytterligare”, säger Magnus Linder, produktspecialist på aktiederivat på OM Stockholmsbörsen.

Både privatpersoner och institutioner handlar i säljoptioner. Orsakerna till att man köper säljoptioner är för att försäkra sig mot en nedgång i aktiemarknaden, men också för att spekulera i snabba vinster.

En option går ut på att köparen har rätten att sälja en aktie vid en viss tidpunkt till ett förutbestämt pris. Detta innebär att människor som köpt exempelvis Ericssonaktien för 120 kronor blir rädda för att den ska falla dramatiskt i en nedåtgående marknad. För att skydda sig så köper personen kanske Ericssonoptioner med lösensumma 80 kronor i april. Är det så att aktien fallit under denna nivå är ändå optionsinnehavaren garanterad sina 80 kronor för Ericssonaktien i april.

”Många personer vill försäkra sig mot att aktien ska falla ytterligare. Att köpa sig en säljoption är därmed ett sätt att försäkra sig, det är enligt många ett sätt att sova gott om natten”, säger Magnus Linder.

Stefan Fransson, marketmaker på Handelsbanken, ger samma förklaring till att antalet säljoptioner i Ericssonaktien ökat så markant på bekostnad av köpoptionerna. Han pekar också på att många personer köper säljoptionerna i rent spekulativt syfte.

”Det är i första hand stora portföljförvaltare som vill försäkra sig mot en kraftig nedgång. Det finns också många så kallade daytraders som köper optionerna i spekulativt syfte och gör snabba affärer”, säger han.

Efterfrågan på säljoptioner i Ericsson har stigit markant de senaste dagarna. Den som förra fredagen köpte en säljoption i Ericsson med 80 kronor i lösenkurs i april fick betala 7,25 kronor per option. Samma option står nu i 24 kronor vilket innebär en uppgång på 230 procent på fem dagar.

Så fungerar köp- och säljoptioner: Optionerna ger den som köper dem rätten att köpa eller sälja en aktie till ett förutbestämt pris vid en viss tidpunkt. Den som köper en säljoption till en viss lösensumma tjänar pengar, mellanskillnaden, på om aktiekursen faller under lösensumman. Den som köper en köpoption tjänar pengar på om aktien stiger över lösensumman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.