Ericssons vecka på börsen
Ericsson har redan tagit flest ordrar av all på tredje generations mobilnät. De senaste veckorna har bolaget ytterligare demonstrerat sin styrka med att presentera order på order. Under fredagen trillade ytterliggare en order in. Det är nyhetsbyrån Direkt som skriver att kinesiska Heilongjiang Mobile givit Ericsson en order på motsvarande 1,2 miljarder kronor.
Samtidigt har Nokia efter vinstvarningen dragit ned personalen på sin systemsida med 1 000 personer. Tolkningen är att Ericssons position stärkts ytterligare och att bolaget tagit marknadsandelar på Nokias bekostnad. Även om det inte kommer att synas i resultatet på många kvartal har aktiemarknaden prisat in alltmer av framgången i Ericssonaktien.
Förra fredagen stängde aktien på 53,50 kronor. Sedan dess har aktien stigit 12 procent och klättrat över 60 kronorsstrecket. Nokia är i stort oförändrad jämfört med en vecka sedan. På fredagen steg Nokia-aktien med 3 procent och noterades till 242 kronor.
De positiva tongångarna för telekom satte sin prägel på nätverksbolagen Switchcore och Net Insight som steg kraftigt. Switchcore klättrade med 13 procent till 13,30 kronor. Net Insight ökning var ungefär hälften så stor och aktien kostade 10,40 kronor.
Ett annat bolag som är beroende av utvecklingen för Ericsson är investment- och maktbolaget Industrivärden där Ericsson är det största innehavet. C-aktien steg med 6 procent på fredagen till 170,50 kronor. Klart största köpare under fredagen var Instinet. Internetmäklaren köpte aktier för runt 12 Mkr. Det har tidigare ryktats om att den schweiziska finansmannen Martin Ebner köpt in sig i Handelsbankssfärens maktbolag.
Ett annat företag där sommarvindarna lyft aktien är Telia. I Dagens Nyheter tonade bolagets VD Marianne Nivert ned utsikterna för en affär med finska Sonera. Aktien klättrade ändå och nådde 55 kronor. Det var 3 procent upp jämfört med torsdagens stängningskurs. Konkurrenten Europolitan har fått ta emot mycket stryk under våren. På fredagen vände dock aktien upp och noterades 6 procent högre till 67 kronor.
De stora IT-konsulterna WM-data och Tietoenator har tidigare i veckan varit under press efter att den franska jättekonsulten Cap Gemeni vinstvarnat. Kurserna vände upp redan på torsdagen och uppgången fortsatte på fredagen. WM-data steg med 3 procent till 32,30 kronor och Tietoenator med 5 procent till 244,50 kronor. Andra IT-vinnare var Adcore och Technology Nexus vars aktier steg med 4 respektive 3 procent.
IT-konsulten Alfaskop köper Genesis-IT i en aktieaffär värd 47 Mkr. Budet innebär att Alfaskop breddar sitt utbud av ”Application Service Provider”-tjänster. Den tidigare Volvo-chefen Sören Gyll går in som ny ordförande. Aktiemarknaden gjorde tummen upp och aktien rusade upp med 11 procent till 16,50 kronor.
Turnit tvingas ta kostnader på 10 Mkr över resultat för att avveckla webbyrån Catwalk. Att bolaget på fredagen slutit ett ramavtal med norska Riksförsäkringsverket på totalt 20 miljoner norska kronor kunde inte rädda aktien som föll med 4 procent till 52 kronor.
Klädföretaget Lindex tappade. Torsdagens niomånadersrapport var under förväntan. Bland annat var förlusterna i Tyskland fortfarande stora och höstens åtgärdsprogram har ännu endast givit magra synliga resultat. Aktien kunde köpas för 107 kronor eller 3 procent ned.
Att handla och köpa in teleprodukter från Asien har en längre tid varit en dålig affär på grund av den höga dollarkursen. I en analys på fredagen haussade Finanstidningen Doro och motiverade ett köp med den låga värderingen på fyra gånger vinsten. Analysen tog skruv och den nedtryckta aktien steg med 13 procent till 15,50 kronor.
Torsdagens vinstvarning för verkstadskonglomeratet Ingersoll Rand sänkte aktierna i framför allt låsföretaget Assa Abloy som backade med 2 procent till 156,50 kronor. Atlas Copco och Sandvik klarade sig lindrigt undan och var i stort oförändrade trots att Ingersoll Rand varnat för svag efterfrågan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.