EU avråder från alla icke-nödvändiga resor

EU-kommissionen föreslog på måndagen en skärpning av reserestriktionerna i EU i linje med EU-toppmötets beslut i torsdags.
Avgångshallen på Arlanda flygplats.
Avgångshallen på Arlanda flygplats. Foto: Stina Stjernkvist / TT

För att försöka undvika en tredje våg av coronapandemin föreslog kommissionen att EU-länderna bör avråda från alla icke-väsentliga resor.

En ny kategori för områden med extra hög risk införs, som får mörkröd färg i EU:s färgskala, som tidigare gick från grönt till gult och rött.

Avrådan för icke-väsentliga resor är särskilt stark från ett mörkrött område.

Personer som kommer från ett mörkrött område i EU bör testas för covid-19 före resan och sitta i karantän vid framkomsten.

Personer i gränsområden kan undantas från vissa reserestriktioner. Om den epidemiologiska situationen är densamma på båda sidor om gränsen behövs inga tester.

 

Resenärer utanför EU

För resande som kommer från icke EU-länder föreslog kommissionen obligatoriska tester före avresan och karantän vid framkomsten. EU-länderna bör vara särskilt strikta när det gäller resande från länder med nya virusvarianter.

”Gäller det inte väsentliga resor är budskapet: Kom inte!” sade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson vid en presskonferens.

Det bör också vara obligatoriskt att passagerare fyller i ett formulär för att kunna spåras vid inresa.

Icke väsentliga inresor från länder utanför EU är förbjuden för de flesta länder. Urvalet är baserat på covid-19-fall, smittspridning och testning.

EU-länderna ska ta ställning till kommissionens förslag. Varje EU-land har bestämmanderätt över begränsningar i resandet till och från sitt land.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.