EU-dom kan stoppa amerikansk datalagring

EU-domstolen har dömt ett avtal om delning av data mellan USA och Europa som ogiltigt, en dom som kan komma att ha stor påverkan på många av de största amerikanska it-bolagen.

I praktiken leder domen till att europeiska användares data inte får lagras på servrar i USA.

Avtalet som går under namnet Safe Harbour och som kom till år 2000 kom att dömas ogiltigt då det inte låter europeiska myndigheter vidta åtgärder på uppdrag av europeiska medborgare, skriver Financial Times.

Tusentals företag, däribland internetjättar som Facebook, Google och Amazon, har använt sig av avtalet, men åker nu alltså på ett rejält bakslag.

Domen kommer att försvåra pågående förhandlingar mellan Bryssel och Washington om ett nytt avtal, förhandlingar som väntades vara avslutade för en månad sedan.

Samtidigt kommer ett avtal liknande det som nu dömdes ogiltigt krävas för att Europa och USA ska kunna gå vidare med lättade regler.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG